- rozwiązania
- 0 polubień
- 2488 odwiedzin
Co to jest termometr HACCP?
Jakie są najlepsze termometry do zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
- Chłodzenie: termometr lodówkowy jest potrzebny, aby szybko sprawdzić, czy temperatura powietrza w lodówkach i zamrażarkach mieści się w zalecanym zakresie. Jednak termometr z sondą pozwoli nam zmierzyć temperaturę rzeczywistego jedzenia. Zapewni to dokładniejsze wyobrażenie o tym, czy żywność ma bezpieczną temperaturę.
- Gotowanie: zapewnienie, że niektóre produkty spożywcze, takie jak drób, osiągnęły bezpieczną temperaturę gotowania, ma zasadnicze znaczenie dla zapobiegania zatruciom pokarmowym. Kontrolowanie gotowanej żywności pomaga również osiągnąć stałą jakość, np. gotowanie steków zgodnie z upodobaniami klientów.
- Przechowywanie w gorącej temperaturze: W przypadku przechowywania potrawy w gorącej komorze przed jej podaniem należy ją przechowywać w temperaturze powyżej 60 °C, aby zapobiec rozwojowi szkodliwych bakterii.
- Schładzanie: Schładzanie gorącej potrawy należy wykonać jak najszybciej, aby w najkrótszym czasie przeszła przez strefę niebezpieczną (temperatura od 5 do 60 °C). Im dłużej żywność pozostaje w strefie zagrożenia, tym więcej bakterii ma możliwość namnażania się. Niezbędne jest monitorowanie procesów gotowania i schładzania za pomocą termometru.
- Odgrzewanie: Odgrzewana potrawa musi być odpowiednio ugotowana w temperaturze do 74 °C, aby nadawała się do spożycia.
Sondy temperatury do żywności są dostępne w różnych opcjach w zależności od budżetu i wymagań. Główne czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie sondy penetracyjnej, to jej pożądana prędkość i dokładność, trwałość obudowy oraz to, czy chcemy używać jednego urządzenia z kilkoma wymiennymi sondami do różnych zastosowań.
Poniżej przedstawiamy 5 najlepszych termometrów z sondą penetracyjną pod kątem wymagań dotyczących temperatury HACCP.
Jak dbać o termometr spożywczy?
Po wyborze właściwych termometrów do planu HACCP konieczna jest ich odpowiednia pielęgnacja, jeśli mają nam zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Dokładne wycieranie sondy po każdym użyciu przy pomocy chusteczek antybakteryjnych do sondy, zapobiega przypadkowemu zanieczyszczeniu żywności szkodliwymi bakteriami.
Musimy również mieć plan wzorcowania termometrów, aby upewnić się, że podają prawidłowy pomiar. Będzie to zależeć od rodzaju posiadanych termometrów, częstotliwości ich używania i preferowanego sposobu wykonywania tej czynności. Dowiedz się więcej o wzorcowaniu TUTAJ.
5 najlepszych termometrów gastronomicznych do kontroli temperatury HACCP
ThermaLite: Niezbędny termometr do żywności
Termometry ThermaLite mają wszystkie konieczne cechy podręcznego termometru spożywczego: szybką i dokładną sondę termistorową, bezpłatny certyfikat kalibracji do weryfikacji dokładności oraz prostą, przyjazną dla użytkownika konstrukcję. ThermaLite posiada funkcję CalCheck 0.0°C umożliwiającą użytkownikowi szybką weryfikację dokładności przyrządu w dowolnym momencie. Termometr wyłącza się automatycznie po 10 minutach, aby zmaksymalizować żywotność baterii i wskazać, kiedy bateria się wyczerpuje.
Thermapen ONE: Najwyższa prędkość i dokładność
Nie bez powodu Thermapen ONE jest ulubieńcem firm spożywczych, szefów kuchni i domowych kucharzy. Z bezkonkurencyjnym czasem reakcji wynoszącym jedną sekundę, dokładnością ±0,3 °C i pięcioletnią gwarancją, Thermapen One to najlepszy wybór do produkcji żywności czy przygotowywania potraw. Wybór zarówno bezpieczny, jak i o wyjątkowo wysokiej jakości. Zaprojektowany z myślą o profesjonalnych kuchniach i restauracjach. Posiadane funkcje takie jak: składana sonda, wodoodporna obudowa, obrotowy wyświetlacz i tryb uśpienia wykrywający ruch sprawiają, że sprawdzanie nim temperatury jest dziecinnie proste.
Termometr Therma Metal: Zaprojektowany do pracy w najtrudniejszym środowisku
Termometr posiada wytrzymałą, wodoodporną obudowę z wytłaczanego aluminium, zapewniającą ochronę IP67. Przyrząd zbudowany jest zgodnie z najnowszą technologią mikroprocesorową o zwiększonej trwałości, zaprojektowaną z myślą o niezawodności i łatwości użytkowania w codziennych zastosowaniach gastronomicznych i przetwórstwa żywności.
Therma K Metal powinien być używany tylko z sondą termoparową typu K wykonaną zgodnie z normą BS EN 60584-1:2013, która jest zamontowana z odpowiednią termoparą z miniaturową wtyczką.
Termometr spożywczy ETI EcoTemp
Termometr kuchenny do monitorowania temperatury w jakiej przygotowuje się żywność, pomiaru temperatury produktów mrożonych oraz cieczy, w ramach systemu HACCP, z zachowaniem należytej staranności, zdrowia i procedur bezpieczeństwa. Z powodzeniem zastępuje np. drogie termometry do mięsa czy termometry do mleka. Termometr posiada duży, czytelny wyświetlacz LCD, funkcję zapamiętywania wartości max/min oraz funkcję zamrożenia wyniku pomiaru Hold.
Termometr do żywności Gourmet
Termometr Gourmet to kompaktowy, wodoodporny, cyfrowy miernik temperatury, idealny do monitorowania temperatury żywności w systemie HACCP. Termometr elektroniczny Gourmet posiada funkcje wyświetlania wyświetlania temperatury w °C i °F oraz funkcję HOLD pozwalający na zatrzymanie wyniku pomiaru na wyświetlaczu. Przyrząd nadaje się do kontaktu z żywnością. Składana sonda, obracająca się w zakresie 180°, zapewnia wygodny i szybki pomiar temperatury.