f) Czy powinniśmy robić testy na jełczenie naszych składników pokarmowych i surowych produktów?
Istnieje wiele powodów, dla których testowanie jełczenia powinno stanowić część procesu zapewniania jakości i produkcji. Testowanie to pewny sposób monitorowania potencjalnego okresu przydatności do spożycia, stabilności i konsystencji smaku/zapachu produktu.
Jeśli kupujemy składniki do gotowanej przez nas potrawy, będziemy chcieli mieć pewność, że są one najwyższej możliwej jakości. Utrata pieniędzy spowodowana koniecznością pozbycia się zjełczałych składników z pewnością wpłynie na nasze samopoczucie. Jeśli kupujemy składniki, koniecznie sprawdzajmy wszystkie oleje, tłuszcze, orzechy, zboża itp., aby zobaczyć, jak daleko jest posunięty proces utleniania tych produktów. Posiadanie zbyt dużego zapasu produktów może postawić nas w sytuacji, w której będziemy musieli pozbyć się zjełczałych składników i konieczność ponownego zakupu. Ważne będzie dostosowanie i opracowanie zakupów, a także monitorowanie jakości zakupionych olejów, tłuszczów i składników, aby określić, ile musimy mieć zmagazynowanych zapasów.
Z punktu widzenia dostawców towarów kluczowe jest posiadanie najlepszego możliwego produktu. Sprawdzenie wartości nadtlenku pozwoli nam zachować świeżość i ogólną jakość produktu. Oczywiście chcemy mieć pewność, że klient będzie zadowolony. Jeśli klient zauważy zapach lub smak w żywności, które nie są zgodne z jego oczekiwaniami, może go zwrócić i zażądać zwrotu pieniędzy. Nawet jeśli nie jest zainteresowany zwrotem lub odzyskaniem pieniędzy, jego opinia o produkcie może zmienić się diametralnie. A jeśli ma złe doświadczenia, jest mniej prawdopodobne, że powróci do zakupu produktu i poleci go innym klientom.