Twój koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
- rozwiązania
- 0 polubień
- 9481 odwiedzin
Polskie przepisy sanitarne dotyczące wody
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, z późniejszymi zmianami z dnia 20 kwietnia 2010 r.,
- Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia,
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych,
- Dyrektywa UE nr 98/83/EC z 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Wyżej wymienione dokumenty określają badania i monitorowanie wody, jakie muszą być przeprowadzane na potrzeby zdrowia publicznego.
Kontrola przeprowadzana przez podmioty odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję wody pitnej
Równolegle do badań jakości wody realizowanych przez instytucje państwowe, podmioty odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję wody pitnej również zobowiązane są do stałego nadzoru jakości wody pitnej.
Nadzór obejmuje:
- Regularną kontrolę parametrów określających jakość wody oraz kontrolę instalacji wodnej,
- Program testów i badań pod kątem konkretnych zagrożeń stwarzanych przez instalacje,
- Prowadzenie dokumentacji sanitarnej, w której zawarte są wszystkie informacje odnośnie wyżej wymienionych pomiarów
Kiedy przygotowanie lub dystrybucja wody pitnej wymaga dezynfekcji, podmiot odpowiedzialny za produkcje lub dystrybucję ma obowiązek przeprowadzić serię badań kontrolnych celem potwierdzenia skuteczności procedury i tym samym potwierdzenia, że skażenie zostało wyeliminowane lub zredukowane do minimum.
Mierzone parametry, miejsce pomiaru, dopuszczalne wartości
parametry chemiczne i organolept. | miejsce analizy | dopuszczalne wartości | |
punkt wdrożenia do dystry- bucji |
dystry- bucja |
||
Aluminium ogólne (w przypadku używania jako czynnik flokulacyjny) | ✓ | ≤200 µg/l | |
Jon amonowy (NH4+) | ✓ | ✓ | ≤0,5 mg/l |
Wygląd, barwa, zapach, smak | ✓ | ✓ | Akceptowalne przez konsumentów |
Ogólny węgiel organiczny (OWO) | ✓ | Bez nieprawidłowych zmian | |
Przewodność | ✓ | ≥2500 µS/cm | |
Chlor wolny i ogólny (lub wszystkie inne parametry charakterys. w procesie dezynfekcji) | ✓ | ✓ | Brak zapachu i smaku i anormalnych zmian ≤0,3 mg/l |
Chlorki | ✓ | 250 mg/l | |
Twardość | ✓ | 60 - 500 mg/l | |
Żelazo ogólne (kiedy jest używane jako czynnik flokulacyjny i do wód odżelazio- nych) | ✓ | ≤200 µg/l | |
Mangan (w przypadku procesu odmanga- niania) | ✓ | ≤50 µg/l | |
Azotany | ✓ | ✓ | ≤50 mg/l |
Azotyny | ✓ | ≤0,5 mg/l | |
pH | ✓ | ✓ | 6,5 – 9 pH |
Siarczany | ✓ | ≤250 mg/l | |
Temperatura | ✓ | ✓ | ≤25°C |
Zasadowość | ✓ | Woda powinna być w równowadze wapniowo – węglanowej lub z lekkim osadem | |
Mętność | ✓ | ≤1 NFU |
Rozwiązania ekonomiczne – niska cena:
Mini kolorymetry Hanna Checker z serii 700 | Konduktometr kieszonkowy HI98130 |
Kompaktowe, łatwe w obsłudze fotometry do kontroli jakości wody w basenach, SPA, wody pitnej i inne | Kieszonkowe konduktometry 4 w 1, pH-EC-TDS-T° |
Urządzenia przenośne – pewne pomiary:
Wodoszczelne kolorymetry z serii HI96 | Wodoszczelny pH-metr z konduktometrem |
Precyzyjne, przenośne kolorymetry jednoparametrowe | Miernik HI 991300 jest to ergonomiczny pH-metr zaprojektowany do trudnych warunków |
pH-metr HI 9126 | Mętnościomierz HI 98713 |
Profesjonalny pH-metr z funkcją CalCheck | Przenośny mętnościomierz o wysokiej precyzji pomiarów, do pomiarów przy niskich mętnościach, pomiar zgodny z normą EN ISO 7027 |
Parametr | maks. wartości | urządzenia | ||
ekono- miczne |
przenośne o wysokiej dokład. | labora- toryjne |
||
Aluminium całkowite | ≤200 µg/l | - | HI 96710 | HI 83224 |
Amoniak | ≤0,5 mg/l | HI 700 | HI 96701C | |
Barwa | <15 PCU | - | HI 96725 | |
Chlor wolny | ≤0,3 mg/l | HI 701 | HI 96725C | |
Chlor całkowity | HI 711 | |||
Żelazo | ≤200 µg/l | - | - | |
Mangan | ≤50 µg/l | - | - | |
Azotany N-NO3 |
≤50 mg/l | - | - | |
Azotyny N-NO2 |
≤0,5 mg/l | - | - | |
pH | 6,5 – 9 pH | - | - | |
Siarczany | ≤250 mg/l | - | - | |
TAC (Alkalicz.) | - | - | ||
Mętność | ≤1 NFU | - | - | HI 88713 |
Urządzenia laboratoryjne:
Kolorymetr HI 83200 | Mętnościomierz HI 88713 |
Wielofunkcyjny kolorymetr laboratoryjny do pomiaru jakości wody | Nowy, wszechstronny przyrząd laboratoryjny doskonale odpowiadający wymogom ISO 7020 |