Niezależnie od tego, czy prowadzisz firmę, czy jesteś zwykłą osobą fizyczną, która gotuje tylko dla siebie, znajomość zagrożeń związanych z właściwą temperaturą żywności jest niezbędna, jeśli chcesz mieć pewność, że pokarm, który przechowujesz, gotujesz i serwujesz, jest bezpieczny do spożycia. Jeśli żywność pozostanie przez jakiś czas w "strefie zagrożenia", rozwój szkodliwych bakterii może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Jeśli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o temperaturowej "strefie zagrożenia" żywności i o tym, jak zapewnić bezpieczeństwo pokarmowi, to zapraszamy do przeczytania dalszej części artykułu.

Jaka jest niebezpieczna temperatura dla żywności?

Strefa "niebezpieczna" odnosi się do zakresu temperatur, w którym szkodliwe bakterie w żywności mogą rozwijać się najszybciej, co może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Ten zakres temperatury to 8°C - 63°C.

Aby zapobiec pozostawaniu pokarmów w strefie temperatur "niebezpiecznych" na tyle długo, aby mogły rozwinąć się szkodliwe bakterie, należy:

  • Trzymać zimne pokarmy w chłodzie
  • Podtrzymywać właściwą temperaturę gorącego jedzenia
  • Dokładnie gotować jedzenie
  • Bezpiecznie podgrzewać jedzenie
  • Używać termometru spożywczego
  • Nie pozostawiać żywności w strefie temperatur "niebezpiecznych" dłużej niż 2 godziny.

Jaka jest bezpieczna temperatura żywności?

Bezpieczna temperatura pokarmu zależy od tego, czy jest ono gorące, czy zimne.

JEDZENIE ZIMNE

W przypadku potraw schłodzonych bezpieczna temperatura wynosi poniżej 8°C, a najlepiej poniżej 5°C. Żywność przechowywana w temperaturze 8°C psuje się szybciej niż żywność przechowywana w temperaturze 5°C.

Schłodzonych potraw nie należy przechowywać w temperaturze powyżej 8°C dłużej niż dwie godziny. 

JEDZENIE GORĄCE

Jeśli utrzymujesz temperaturę gorącego posiłku do momentu podania, powinna się ona utrzymywać powyżej 63°C. Jeśli schładzasz gorące jedzenie, powinieneś to zrobić tak szybko, jak to możliwe i umieścić je w lodówce w ciągu dwóch godzin.

PAMIĘTAJ!

Należy pamiętać, że żywność znajdująca się w temperaturze "niebezpiecznej" dłużej niż dwie godziny jest obarczona większym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Nie ma znaczenia, czy gotujesz, czy odgrzewasz żywność – szkodliwe bakterie powstałe w wyniku niewłaściwego przechowywania mogą nadal przetrwać proces gotowania.

Dokładne gotowanie żywności

Większość potraw powinna być gotowana do temperatury 75°C, ale jest kilka wyjątków.

Czerwone mięso, takie jak steki wołowe i kotlety wieprzowe, wystarczy podsmażyć tylko z zewnątrz, aby usunąć szkodliwe bakterie. Temperatura wewnętrzna, w której można je bezpiecznie spożywać, wynosi zaledwie 52°C – to temperatura steku rare. Jednakże mięso mielone należy zawsze przyrządzać w temperaturze 75°C, ponieważ szkodliwe bakterie z zewnątrz mięsa przedostały się do mielonego mięsa.

Zaleca się, aby ryba osiągnęła temperaturę 60°C. Ta temperatura zabija szkodliwe bakterie w rybach, ale gotowanie w wyższej temperaturze powoduje ich wysuszenie.

Pełną listę bezpiecznych temperatur żywności znajdziesz poniżej w tabeli temperatur gotowania.

Dobrze wiedzieć

Różne rodzaje szkodliwych bakterii giną w różnych temperaturach. Nie wszystkie produkty spożywcze zawierają te same bakterie, dlatego można je gotować w różnych temperaturach.

Rodzaj mięsa

Temperatura wewnętrzna

Mięso mielone i mieszanki mięsne

Wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina

71°C

Indyk, kurczak

74°C

Świeża wołowina, wieprzowina, cielęcina i jagnięcina

63°C z 3-minutowym czasem wypoczynku

Drób

Kurczak i indyk, całe

74°C

Drób, części

74°C

Kaczka i gęś

74°C

Nadzienie (gotowane samodzielnie lub w ptaku)

74°C

Szynka

Świeża (surowa)

71°C

Wstępnie ugotowana (do podgrzania)

60°C

Jaja / dania z jajek

Jaja

Gotowane aż żółtko i białko stwardnieją

Dania z jajek

71°C

Owoce morza

Płetwy

63°C lub mięso jest nieprzezroczyste i oddziela się łatwo widelcem

Krewetki, homary i kraby

Mięso perłowe i nieprzezroczyste

Małże, ostrygi i kraby

Muszel otwierają się podczas gotowania

Przegrzebki

Mlecznobiałe lub nieprzezroczyste i jędrne

Pozostałości i zapiekanki

74°C

Kombinacje czasu i temperatury

Bezpieczne gotowanie żywności nie polega tylko na osiągnięciu określonej temperatury, ale także na tym, jak długo żywność pozostaje w danej temperaturze.

Żywność gotowana w nieco niższej temperaturze, ale pozostająca w niej przez dłuższy czas, jest równie bezpieczna jak żywność gotowana w wyższej temperaturze, ale przez krótszy czas.

Na przykład kurczak gotowany w temperaturze 70°C i trzymany w tej temperaturze przez dwie minuty jest tak samo bezpieczny, jak kurczak gotowany w temperaturze 75°C przez 30 sekund.

Oto pełna lista zalecanych kombinacji:

  • 60°C przez 45 minut

  • 65°C przez 10 minut

  • 70°C przez 2 minuty

  • 75°C przez 30 sekund

  • 80°C przez 6 sekund.

Użycie termometrów do żywności

Najłatwiejszym sposobem upewnienia się, że żywność jest ugotowana i przechowywana w bezpiecznej temperaturze, jest użycie termometru spożywczego.

Włóż termometr w najgrubszą część mięs lub mieszaj z zupami i odgrzewanymi potrawami, aby mięso miało odpowiednią temperaturę przez cały czas.

Jeśli nie masz termometru w lodówce, możesz również użyć termometru do żywności, aby sprawdzić temperaturę schłodzonej żywności.

Firmy, które podgrzewają posiłki przed podaniem, powinny używać odpowiedniego sprzętu do utrzymywania temperatury żywności i monitorować temperaturę wewnętrzną potrawy za pomocą termometru spożywczego.

Podsumowanie

Strefa zagrożenia temperaturowego dla bezpieczeństwa żywności wynosi 8°C - 63°C. W tej temperaturze żywność jest najbardziej narażona na szkodliwy rozwój bakterii. Pamiętaj o poniższych wskazówkach, aby żywność była utrzymywana w bezpiecznej temperaturze podczas przechowywania i przygotowywania.

Najważniejsze wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności

  • Przechowuj zimną żywność w temperaturze poniżej 8°C, a najlepiej poniżej 5°C

  • Gorące potrawy należy przechowywać w temperaturze powyżej 63°C

  • Gotuj żywność do zalecanej bezpiecznej temperatury

  • Podgrzej żywność do temperatury 75°C lub równoważnej

  • Aby sprawdzić temperaturę, użyj termometru spożywczego!

Zgoda na pliki cookie