- rozwiązania
- 0 polubień
- 130 odwiedzin
- Tagi: bezpieczeństwo żywności, termometr, temperatura gotowania
Niezależnie od tego, czy prowadzisz firmę, czy jesteś zwykłą osobą fizyczną, która gotuje tylko dla siebie, znajomość zagrożeń związanych z właściwą temperaturą żywności jest niezbędna, jeśli chcesz mieć pewność, że pokarm, który przechowujesz, gotujesz i serwujesz, jest bezpieczny do spożycia. Jeśli żywność pozostanie przez jakiś czas w "strefie zagrożenia", rozwój szkodliwych bakterii może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Jeśli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o temperaturowej "strefie zagrożenia" żywności i o tym, jak zapewnić bezpieczeństwo pokarmowi, to zapraszamy do przeczytania dalszej części artykułu.
Jaka jest niebezpieczna temperatura dla żywności?
Strefa "niebezpieczna" odnosi się do zakresu temperatur, w którym szkodliwe bakterie w żywności mogą rozwijać się najszybciej, co może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Ten zakres temperatury to 8°C - 63°C.
Aby zapobiec pozostawaniu pokarmów w strefie temperatur "niebezpiecznych" na tyle długo, aby mogły rozwinąć się szkodliwe bakterie, należy:
- Trzymać zimne pokarmy w chłodzie
- Podtrzymywać właściwą temperaturę gorącego jedzenia
- Dokładnie gotować jedzenie
- Bezpiecznie podgrzewać jedzenie
- Używać termometru spożywczego
- Nie pozostawiać żywności w strefie temperatur "niebezpiecznych" dłużej niż 2 godziny.
Jaka jest bezpieczna temperatura żywności?
Bezpieczna temperatura pokarmu zależy od tego, czy jest ono gorące, czy zimne.
JEDZENIE ZIMNE
W przypadku potraw schłodzonych bezpieczna temperatura wynosi poniżej 8°C, a najlepiej poniżej 5°C. Żywność przechowywana w temperaturze 8°C psuje się szybciej niż żywność przechowywana w temperaturze 5°C.
Schłodzonych potraw nie należy przechowywać w temperaturze powyżej 8°C dłużej niż dwie godziny.
JEDZENIE GORĄCE
Jeśli utrzymujesz temperaturę gorącego posiłku do momentu podania, powinna się ona utrzymywać powyżej 63°C. Jeśli schładzasz gorące jedzenie, powinieneś to zrobić tak szybko, jak to możliwe i umieścić je w lodówce w ciągu dwóch godzin.
PAMIĘTAJ!
Należy pamiętać, że żywność znajdująca się w temperaturze "niebezpiecznej" dłużej niż dwie godziny jest obarczona większym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Nie ma znaczenia, czy gotujesz, czy odgrzewasz żywność – szkodliwe bakterie powstałe w wyniku niewłaściwego przechowywania mogą nadal przetrwać proces gotowania.
Dokładne gotowanie żywności
Większość potraw powinna być gotowana do temperatury 75°C, ale jest kilka wyjątków.
Czerwone mięso, takie jak steki wołowe i kotlety wieprzowe, wystarczy podsmażyć tylko z zewnątrz, aby usunąć szkodliwe bakterie. Temperatura wewnętrzna, w której można je bezpiecznie spożywać, wynosi zaledwie 52°C – to temperatura steku rare. Jednakże mięso mielone należy zawsze przyrządzać w temperaturze 75°C, ponieważ szkodliwe bakterie z zewnątrz mięsa przedostały się do mielonego mięsa.
Zaleca się, aby ryba osiągnęła temperaturę 60°C. Ta temperatura zabija szkodliwe bakterie w rybach, ale gotowanie w wyższej temperaturze powoduje ich wysuszenie.
Pełną listę bezpiecznych temperatur żywności znajdziesz poniżej w tabeli temperatur gotowania.
Dobrze wiedzieć
Różne rodzaje szkodliwych bakterii giną w różnych temperaturach. Nie wszystkie produkty spożywcze zawierają te same bakterie, dlatego można je gotować w różnych temperaturach.
Rodzaj mięsa | Temperatura wewnętrzna |
Mięso mielone i mieszanki mięsne | |
Wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina | 71°C |
Indyk, kurczak | 74°C |
Świeża wołowina, wieprzowina, cielęcina i jagnięcina | 63°C z 3-minutowym czasem wypoczynku |
Drób | |
Kurczak i indyk, całe | 74°C |
Drób, części | 74°C |
Kaczka i gęś | 74°C |
Nadzienie (gotowane samodzielnie lub w ptaku) | 74°C |
Szynka | |
Świeża (surowa) | 71°C |
Wstępnie ugotowana (do podgrzania) | 60°C |
Jaja / dania z jajek | |
Jaja | Gotowane aż żółtko i białko stwardnieją |
Dania z jajek | 71°C |
Owoce morza | |
Płetwy | 63°C lub mięso jest nieprzezroczyste i oddziela się łatwo widelcem |
Krewetki, homary i kraby | Mięso perłowe i nieprzezroczyste |
Małże, ostrygi i kraby | Muszel otwierają się podczas gotowania |
Przegrzebki | Mlecznobiałe lub nieprzezroczyste i jędrne |
Pozostałości i zapiekanki | 74°C |
Kombinacje czasu i temperatury
Bezpieczne gotowanie żywności nie polega tylko na osiągnięciu określonej temperatury, ale także na tym, jak długo żywność pozostaje w danej temperaturze.
Żywność gotowana w nieco niższej temperaturze, ale pozostająca w niej przez dłuższy czas, jest równie bezpieczna jak żywność gotowana w wyższej temperaturze, ale przez krótszy czas.
Na przykład kurczak gotowany w temperaturze 70°C i trzymany w tej temperaturze przez dwie minuty jest tak samo bezpieczny, jak kurczak gotowany w temperaturze 75°C przez 30 sekund.
Oto pełna lista zalecanych kombinacji:
60°C przez 45 minut
65°C przez 10 minut
70°C przez 2 minuty
75°C przez 30 sekund
80°C przez 6 sekund.
Użycie termometrów do żywności
Najłatwiejszym sposobem upewnienia się, że żywność jest ugotowana i przechowywana w bezpiecznej temperaturze, jest użycie termometru spożywczego.
Włóż termometr w najgrubszą część mięs lub mieszaj z zupami i odgrzewanymi potrawami, aby mięso miało odpowiednią temperaturę przez cały czas.
Jeśli nie masz termometru w lodówce, możesz również użyć termometru do żywności, aby sprawdzić temperaturę schłodzonej żywności.
Firmy, które podgrzewają posiłki przed podaniem, powinny używać odpowiedniego sprzętu do utrzymywania temperatury żywności i monitorować temperaturę wewnętrzną potrawy za pomocą termometru spożywczego.
Podsumowanie
Strefa zagrożenia temperaturowego dla bezpieczeństwa żywności wynosi 8°C - 63°C. W tej temperaturze żywność jest najbardziej narażona na szkodliwy rozwój bakterii. Pamiętaj o poniższych wskazówkach, aby żywność była utrzymywana w bezpiecznej temperaturze podczas przechowywania i przygotowywania.
Najważniejsze wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności
Przechowuj zimną żywność w temperaturze poniżej 8°C, a najlepiej poniżej 5°C
Gorące potrawy należy przechowywać w temperaturze powyżej 63°C
Gotuj żywność do zalecanej bezpiecznej temperatury
Podgrzej żywność do temperatury 75°C lub równoważnej
Aby sprawdzić temperaturę, użyj termometru spożywczego!