Tester pH mięsa specjalnie zaprojektowany do wykorzystania podczas procesu obróbki mięsa.
Dodaj powiązane akcesoria:
Roztwory, odczynniki, reagenty i bufory
Tester pH mięsa Hanna HI 981036 specjalnie zaprojektowany do wykorzystania podczas procesu obróbki mięsa.
W przemyśle przetwórstwa mięsa uważa się, że monitorowanie pH ma ogromne znaczenie ze względu na jego wpływ na czynniki jakości mięsa, w tym zdolność wiązania wody i trwałość. Po uboju procesy biochemiczne zaczynają rozkładać mięso. Glikoliza zaczyna się po śmierci, przekształcając glikogen w kwas mlekowy, zmniejszając pH tuszy. W zależności od wielu czynników, takich jak rodzaj zwierzęcia, a nawet rasy, spadek pH może trwać od jednej do kilku godzin. Ważne jest, aby monitorować pH podczas tej fazy, ponieważ gdy zostanie osiągnięta najniższa wartość pH, zacznie ono powoli wzrastać, wskazując, że rozpoczął się rozkład. Wartość pH mięsa wpływa na jego zdolność wiązania wody, która bezpośrednio wpływa na cechy ważne dla końcowego konsumenta, takie jak kruchość i kolor. Niższe wartości pH powodują mniejszą zdolność wiązania wody i jaśniejsze kolory. Czynniki takie jak te mogą być ważne przy rozważaniu, jak skutecznie wytwarzać produkty mięsne. Na przykład przy wytwarzaniu suchych kiełbas mięso musi mieć niską zdolność wiązania wody, aby mogło ono równomiernie wysychać. W zależności od rodzaju produktu końcowego i etapów wymaganych do jego osiągnięcia wartości pH będą się różnić w całym przemyśle przetwórstwa mięsa. Konieczne jest utrzymanie niskiej wartości pH, niezależnie od produktu końcowego, w celu zapobiegania psuciu się mięsa i przestrzegania przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Monitorując wartości pH w całym procesie produkcji mięsa, można zapewnić tworzenie spójnych i bezpiecznych produktów mięsnych.
Funkcje/cechy:
- Zaprojektowany tak, aby wytrzymać trudne warunki pracy w zakładach przetwórstwa mięsnego
- Wbudowana sonda ma otwarte złącze referencyjne, stożkową szklaną końcówkę i zdejmowaną obudowę, dzięki czemu idealnie nadaje się do pomiaru pH mięsa
Dane techniczne:
Zakres: | 0.00 ÷ 14.00 pH |
Rozdzielczość: | 0.1 pH |
Dokładność: | ±0.2 pH @25°C / 77°F |
Kalibracja: | automatyczna, w jednym lub dwóch punktach |
Sonda: | wbudowana do konkretnego zastosowania |
Zasilanie: | 1,5 V CR2032 (1 sztuka), ok.1000 godzin ciągłej pracy |
Auto-off | po 8 minutach, po 60 minutach nieużytkowania lub można wyłączyć |
Warunki pracy: | 0 ÷ 50°C; RH maks. 95% |
Wymiary: | 51 x 148 x 21 mm |
Waga: | 43 g |
Producent: | HANNA Instruments |
Kraj pochodzenia: | USA |
Gwarancja: | 24 miesiące |
Cena zawiera:
- tester HI981036
- bufor pH 4.01 HI70004P (2 saszetki)
- bufor pH 7.01 HI70007P (2 saszetki)
- roztwór do czyszczenia z plam mięsa, tłuszczu i tłuszczów (2 saszetki)
- roztwór do przechowywania elektrod, kroplomierz 13 ml
- roztwór do napełniania elektrod
- instrukcje obsługi
- certyfikat jakości przyrządu
- Dokładność
- ±0,2 pH
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.