Tester pH sera przeznaczony do pomiaru pH przez penetrację w prawie wszystkich typach serów i twarogu.
Dodaj powiązane akcesoria:
Roztwory, odczynniki, reagenty i bufory
Tester pH sera Hanna HI 981032 przeznaczony do pomiaru pH przez penetrację w prawie wszystkich typach serów i twarogu.
pH jest niezbędnym pomiarem w całym procesie produkcji sera. Od początkowych pomiarów wprowadzanego mleka do końcowych pomiarów dojrzałego sera, pH jest najważniejszym parametrem dla jakości sera i kontroli bezpieczeństwa. Zakwaszanie mleka rozpoczyna się od dodania kultury bakteryjnej i podpuszczki. Bakterie zużywają laktozę i wytwarzają kwas mlekowy jako produkt uboczny fermentacji. Wytworzony kwas mlekowy spowoduje obniżenie pH mleka. Gdy mleko osiągnie określone pH, dodaje się podpuszczkę. Enzymy w podpuszczce pomagają przyspieszyć ścinanie i stworzyć bardziej stabilną substancję. Dla producentów serów, którzy rozcieńczają ich podpuszczkę, ważne jest również pH rozcieńczającej wody; woda o pH zbliżonym do 7 może dezaktywować podpuszczkę, powodując problemy z koagulacją. Po skróceniu skrzepu, wymieszaniu i ugotowaniu, ciekłą serwatkę należy opróżnić. Wartość pH serwatki podczas odsączania wpływa bezpośrednio na skład i konsystencję końcowego produktu serowego. Serwatka, która ma stosunkowo wysokie pH, przyczynia się do wyższych poziomów wapnia i fosforanów i powoduje silniejszy skrzep. Typowe wartości pH podczas opróżniania mogą się różnić w zależności od rodzaju sera; na przykład ser szwajcarski jest spuszczany między pH 6,3 a 6,5, a ser Cheddar jest osuszany w zakresie pH 6,0 i 6,2.
Funkcje/cechy:
- Zaprojektowany, aby ułatwić testowanie pH podczas procesu wytwarzania sera, tester pH sera HI981032 jest przeznaczony do bezpośredniego pomiaru
- Wbudowana sonda ma otwarte złącze, niską temperaturę stożkową szklaną końcówkę i bezpieczny dla żywności korpus PVDF, dzięki czemu idealnie nadaje się do pomiaru pH prawie wszystkich rodzajów serów i zsiadłego mleka
Dane techniczne:
Zakres: | 0.00 ÷ 14.00 pH |
Rozdzielczość: | 0.1 pH |
Dokładność: | ±0.2 pH @25°C / 77°F |
Kalibracja: | automatyczna, w jednym lub dwóch punktach |
Sonda: | wbudowana do konkretnego zastosowania |
Zasilanie: | 1,5 V CR2032 (1 sztuka), ok.1000 godzin ciągłej pracy |
Auto-off | po 8 minutach, po 60 minutach nieużytkowania lub można wyłączyć |
Warunki pracy: | 0 ÷ 50°C; RH maks. 95% |
Wymiary: | 50 x 129 x 21 mm |
Waga: | 40 g |
Producent: | HANNA Instruments |
Kraj pochodzenia: | USA |
Gwarancja: | 24 miesiące |
Cena zawiera:
- tester HI 981032
- bufor pH 4.01 HI70004P (2 saszetki)
- bufor pH 7.01 HI70007P (2 saszetki)
- roztwór czyszczący do plam z sera (2 saszetki)
- roztwór do przechowywania elektrod, kroplomierz 13 ml
- instrukcje obsługi
- certyfikat jakości przyrządu
- Dokładność
- ±0,2 pH
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.