Tester pH wina Hanna HI 981033
Tester pH wina zaprojektowany w celu ułatwienia testowania pH podczas procesu produkcji wina.
Dodaj powiązane akcesoria:
Roztwory, odczynniki, reagenty i bufory
Tester pH wina Hanna HI 981033 zaprojektowany w celu ułatwienia testowania pH podczas procesu produkcji wina.
Wartość pH wina jest niezwykle ważna, ponieważ wpływa na jakość końcowego produktu pod względem smaku, koloru, utleniania, stabilności chemicznej i innych czynników. Generalnie w winiarstwie im wyższy odczyt pH, tym niższa kwasowość w winie. Trzy ważne czynniki określające pH wina to stosunek kwasu jabłkowego do kwasu winowego, ilości potasu i całkowitej ilości obecnego kwasu. Większość win ma optymalnie pH od 2,9 do 4,0, a wartości różnią się w zależności od rodzaju wina. Wartości powyżej pH 4,0 wskazują, że wino może szybko się zepsuć i być chemicznie niestabilne. Niższe wartości pH pozwalają, aby wino pozostawało świeższe przez dłuższy czas i zachowało swój pierwotny kolor i smak. Jest bardzo prawdopodobne, że wino o wysokim pH wyhoduje bakterie i nie będzie nadawało się do picia. W przypadku gotowych win białych idealna wartość pH wynosi między 3,00 a 3,30 pH, natomiast końcowe pH dla wina czerwonego mieści się idealnie między 3,40 i 3,50 pH. Optymalne pH przed procesem fermentacji wynosi między 2,9 a 4,0 pH. Wartość pH wina wpływa zatem nie tylko na kolor wina, ale również na utlenianie, fermentację drożdżową, stabilność białka i wzrost bakterii oraz fermentację.
Zobacz także:
» Pomiary pH w cieczach - poradnik
Funkcje/cechy:
- Zaprojektowany w celu ułatwienia testowania pH podczas procesu produkcji wina
- Rozwiązuje problem pomiaru próbek o wysokiej zawartości części stałych
- Wbudowana sonda ma szklany korpus, kulistą końcówkę i system zapobiegania zapychaniu Hanna (CPS), który jest odporny na zatykanie 20 razy dłużej niż standardowa fryta ceramiczna, dzięki czemu idealnie nadaje się do pomiaru pH podczas procesu produkcji wina.
Dane techniczne:
Zakres: | 0.00 ÷ 14.00 pH |
Rozdzielczość: | 0.1 pH |
Dokładność: | ±0.2 pH @25°C / 77°F |
Kalibracja: | automatyczna, w jednym lub dwóch punktach |
Sonda: | wbudowana do konkretnego zastosowania |
Zasilanie: | 1,5 V CR2032 (1 sztuka), ok.1000 godzin ciągłej pracy |
Auto-off | po 8 minutach, po 60 minutach nieużytkowania lub można wyłączyć |
Warunki pracy: | 0 ÷ 50°C; RH maks. 95% |
Wymiary: | 51 x 157 x 21 mm |
Waga: | 46 g |
Producent: | HANNA Instruments |
Kraj pochodzenia: | USA |
Gwarancja: | 24 miesiące |
Cena zawiera:
- tester HI 981033
- bufor pH 3.00 HI50003-02 (2 saszetki)
- bufor pH 7.01 HI70007P (2 saszetki)
- roztwór czyszczący do osadów z wina
- roztwór czyszczący do plam z wina
- roztwór do przechowywania elektrod, kroplomierz 13 ml
- roztwór elektrolitu
- pipeta
- instrukcje obsługi
- certyfikat jakości przyrządu
- Dokładność
- ±0,2 pH
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.