Tester pH piwa przeznaczony do pomiaru pH podczas procesu produkcji piwa.
Dodaj powiązane akcesoria:
 Roztwory, odczynniki, reagenty i bufory
Tester pH piwa Hanna HI 981031 do pomiaru pH podczas procesu produkcji wina, opracowany w celu rozwiązania problemu pomiaru próbek o wysokiej zawartości części stałych.
Wartość pH mierzona jest podczas procesu warzenia w różnych punktach. Tester przeznaczony jest do pomiaru pH zacieru w celu optymalizacji konwersji skrobi. Enzymy wymagane do przekształcenia skrobi w cukier są wrażliwe na wartość pH z optymalnym zakresem od 5,2 do 5,6 pH. Do regulacji pH, w tym kwasu fosforowego, kwasu mlekowego i gipsu, stosuje się różne związki. Drożdże jako żywy katalizator utrzymują wartość pH około 6,5 w swoich komórkach; lepiej jest jednak, gdy przebywają w środowisku bardziej kwaśnym. Podczas etapu fermentacji pH powinno być niższe, aby zapewnić drożdżom komfort, a także aby zapewnić stabilność mikrobiologiczną i stały smak piwa; optymalny zakres pH podczas fermentacji wynosi od 4,1 do 4,3 pH. Elektroda ta może być używana do pomiaru brzeczki przed i po gotowaniu. Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli tester zostanie zastosowany po zagotowaniu, beczka powinna ostygnąć do temperatury poniżej 80°C (176°F), aby zapobiec uszkodzeniu wrażliwego szkła w testerze.
Zobacz także:
» Pomiary pH w cieczach - poradnik
Funkcje/cechy:
- Zaprojektowany w celu ułatwienia testowania pH podczas procesu produkcji piwa, HI981031 tester pH piwa został opracowany w celu rozwiązania problemu pomiaru próbek o wysokiej zawartości części stałych.
 
Dane techniczne:
| Zakres: | 0.00 ÷ 14.00 pH | 
| Rozdzielczość: | 0.1 pH | 
| Dokładność: | ±0.2 pH @25°C / 77°F | 
| Kalibracja: | automatyczna, w jednym lub dwóch punktach | 
| Sonda: | wbudowana do konkretnego zastosowania | 
| Zasilanie: | 1,5 V CR2032 (1 sztuka), ok. 1000 godzin ciągłej pracy | 
| Auto-off | po 8 minutach, po 60 minutach nieużytkowania lub można wyłączyć | 
| Warunki pracy: | 0 ÷ 50°C; RH maks. 95% | 
| Wymiary: | 51 x 165 x 21 mm | 
| Waga: | 58 g | 
| Producent: | HANNA Instruments | 
| Kraj pochodzenia: | USA | 
| Gwarancja: | 24 miesiące | 
Cena zawiera:
- tester HI981031
 - bufor pH 4.01 HI70004P (2 saszetki)
 - bufor pH 7.01 HI70007P (2 saszetki)
 - roztwór czyszczący HI700682P (2 saszetki)
 - roztwór do przechowywania elektrod HI9072, kroplomierz 13 ml
 - instrukcje obsługi
 - certyfikat jakości przyrządu
 
- Dokładność
 - ±0,2 pH
 
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.