Miernik pH do mięsa Hanna HI 98163 do pomiaru wartości pH w produktach mięsnych.
Wartość pH mięsa wpływa na jego zdolność wiązania wody, która bezpośrednio wpływa na cechy istotne dla konsumenta, takie jak kruchość i kolor. Niższe wartości pH powodują mniejszą zdolność wiązania wody i jaśniejsze kolory. Czynniki te są istotne podczas wytwarzania produktów mięsnych.
W zależności od rodzaju produktu końcowego i etapów wymaganych do jego osiągnięcia, wartości pH będą się różnić w całym przemyśle przetwórstwa mięsa. Konieczne jest utrzymanie niskiej wartości pH, niezależnie od produktu końcowego, w celu zapobiegania psuciu się bakterii i przestrzegania przepisów bezpieczeństwa żywności.
Produkty mięsne mogą stanowić szereg wyzwań dla osoby, która musi mierzyć pH. Oleje i ciała stałe z mięsa mogą pokrywać wrażliwą szklaną powierzchnię membrany i zanieczyszczać punkt odniesienia.
Miernik mierzy pH i temp. za pomocą specjalnej elektrody pH FC2323 z ostrzem przebijającym ze stali nierdzewnej, zaprojektowanej specjalnie do pomiaru pH w mięsie. Elektroda posiada otwarte złącze, które jest odporne na zatykanie, oraz plastikową obudowę z polifluorku winylidenu (PVDF).
FC2323 jest połączona z miernikiem HI 98163 za pomocą szybko złącznego, wodoodpornego złącza DIN, umożliwiającego bezpieczne, nie gwintowane mocowanie.
FC2323 to elektroda pH z wbudowanym czujnikiem temp. Sonda z końcówką ze szkła niskotemperaturowego (LT), w obudowie z PVDF o jakości spożywczej ma wyjmowane, przebijające ostrze ze stali nierdzewnej. | ||
Końcówka ze szkła w kształcie stożka Kształt stożkowaty końcówki umożliwia przenikanie do ciał stałych, półstałych i emulsji w celu bezpośredniego pomiaru pH w produktach spożywczych, w tym w mięsie, mleku, serze i jogurcie. |
||
Otwarte złącze Konstrukcja otwartego złącza składa się ze stałego połączenia między próbką z żelu (viscolene) a wewnętrznym wzorcem Ag/AgCl. Powoduje, że jest on nieprzepuszczalny dla zanieczyszczeń, co skutkuje szybką reakcją i stabilnym odczytem. |
||
Obudowa z PVDF Polichlorek winylu (PVDF) jest przeznaczony dla środków spożywczych i jest odporny na większość chemikaliów i rozpuszczalników, w tym na podchloryn sodu. PVDF ma wysoką odporność na ścieranie, wytrzymałość mechaniczną i odporność na promieniowanie ultrafioletowe i jądrowe, jest również odporne na wzrost grzybów. |
HI 98161 posiada funkcję CAL Check™, informującą użytkownika o potencjalnych problemach podczas procesu kalibracji. Miernik porównuje poprzednie dane kalibracji z bieżącą kalibracją i wyświetla monit dla użytkownika gdy sonda wymaga czyszczenia, wymiany lub jeśli bufor pH jest zanieczyszczony. Ogólny stan sondy po kalibracji jest wyświetlany na ekranie jako procent od 0 do 100% z przyrostem 10%.
Miernik posiada ekran LCD z wysokim kontrastem i podświetleniem.
Intuicyjną obsługę mierników w różnych językach zapewniają klucze dedykowane i wirtualne.
Miernik jest dostarczany w futerale, z buforami kalibracyjnymi niezbędnymi do wykonania pomiaru pH i temp.
Ekran konfiguracji Na ekranie miernika można ustawić parametry, takie jak czas, data, jednostki temp. i język pomocy i przewodników |
Kalibrowanie Szczegółowe komunikaty dotyczące kalibracji pH podaje funkcja CAL Check™. |
Funkcja GLP Funkcja GLP dostępna bezpośrednio po naciśnięciu odpowiedniego klawisza. Dane kalibracyjne można przeglądać |
Funkcje/cechy:
- Wytrzymała i ergonomiczna konstrukcja miernika o IP67
- Dostarczany z elektrodą pH/T FC2323 Foodcare
- Ostrze ze stali nierdzewnej do łatwego wnikania do mięsa, złącze jest odporne na zatykanie z resztek mięsa, niskotemperaturowe szkło do pomiaru pH
- Kalibracja pH w pięciu punktach z siedmioma stand. buforami i pięcioma niestandardowymi buforami
- Funkcja CAL Check ostrzega użytkownika o potencjalnych problemach przy kalibracji, wyświetla ogólny stan elektrody pH po kalibracji
- Funkcja Log-on-demand - rejestracja danych pomiarowych za naciśnięciem jednego przycisku
- Funkcja AutoHold - zatrzymanie ostatniego wyniku pomiaru
- Funkcje GLP - przechowywanie danych zawierających datę, czas, bufory kalibracji pH, przesunięcie i nachylenie, oraz danych zalogowania
- Limit czasu kalibracji - informacja dla użytkownika o zbliżaniu się czasu wygaśnięcia kalibracji
- Wybór języków
- Żywotność baterii (200 godz.) - poziom wyświetlany na ekranie
- Funkcja kluczy wirtualnych ułatwiająca obsługę menu
- Pomoc kontekstowa po naciśnięciu przycisku
- Łączność z komputerem za pośrednictwem micro USB i oprogramowania HI92000
Dane techniczne:
pH | Zakres: | -2,0 ÷ 20,0; -2,00 ÷ 20,00; -2,000 ÷ 20,000 pH |
Rozdzielczość: | 0.1 pH; 0.01 pH; 0.001 pH | |
Dokładność: | ±0.1; ±0.002 pH | |
Kalibracja: | do 5 punktów z 7 standardowymi buforami kalibracyjnymi (1.68, 4.01, 6.86, 7.01, 9.18, 10.01, 12.45) + pięć niestandardowych buforów | |
mV | Zakres: | ±2000 mV |
Rozdzielczość: | 0,1 mV | |
Dokładność: | ±0,2 mV | |
Temperatura | Zakres: | -20,0 ÷ +120,0°C |
Rozdzielczość: | 0,1°C | |
Dokładność: | ±0,4°C (wyłączając błąd sondy) | |
Kompensacja temperatury: | automatyczna lub ręczna (-20,0 ÷ 120,0°C) | |
Spadek pH: | od 80 do 110% | |
Sonda: | FC2323 Foodcare, obudowa PVDF, elektroda pH z wewnętrznym czujnikiem temperatury, szybkozłącze DIN, kabel 1 m | |
Oporność wejściowa: | 1012 Ohm | |
Rejestrowanie: | na żądanie 200 wyników po 100 na pH i mV |
|
Podłączenie do PC: | port USB optycznie izolowany (z programem HI 92000) | |
Zasilanie: | 4 x 1.5 V AA akumulatorki | |
Żywotność baterii: | ok. 200 godz. pracy bez podświetlenia (z podświetleniem ok. 50 godz.) |
|
Auto-off: | do wyboru: 5, 10, 30, 60 min. | |
Stopień ochrony obudowy: | IP 67 | |
Temperatura pracy: | 0 ÷ 50°C | |
Wymiary: | 185 x 93 x 35.2 mm | |
Waga: | 400 g | |
Producent: | HANNA Instruments | |
Kraj pochodzenia: | USA | |
Gwarancja: | 24 mies. |
Cena zawiera:
- Miernik HI 98163
- Elektroda pH FC2323 w obudowie z PVDF
- Roztwór kalibracyjny pH 4.01 (230 ml) - HI7004M
- Roztwór kalibracyjny pH 7.01 (230 ml) - HI7007M
- Roztwór myjący do elektrod (2 saszetki x 20 ml) - HI700630
- Zlewki 100 ml, 2 szt
- Kabel micro USB - HI920015
- Program do transferu danych do PC, kompatybilny do Windows - HI92000
- Baterie 1,5 V AA (4 szt.)
- Walizka transportowa - HI720161
- Certyfikat jakości miernika
Zobacz także:
» Pomiary pH w cieczach - poradnik
- Dokładność
- ±0,002 pH
- Zakres pomiarowy
- (-2,0 ÷ 20,0 pH)
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.