Miernik pH i temperatury do mięsa, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Elektroda pH FC2323 Foodcar do pomiarów pH w mięsie
Miernik pH i temperatury do mięsa, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Elektroda pH FC2323 Foodcar do pomiarów pH w mięsie

Miernik pH do mięsa Hanna HI 98163

HI98163
"unavailable" ""
3 154,00 zł netto
3 879,42 zł brutto

Profesjonalny, przenośny miernik do pomiaru pH i temperatury w mięsie, w wodoszczelnej obudowie o IP67, pomiar za pomocą elektrody pH FC2323 z ostrzem ze stali nierdzewnej.

Wartość pH mięsa wpływa na jego zdolność wiązania wody, która bezpośrednio wpływa na cechy istotne dla konsumenta, takie jak kruchość i kolor. Niższe wartości pH powodują mniejszą zdolność wiązania wody i jaśniejsze kolory. Czynniki te są istotne podczas wytwarzania produktów mięsnych.

W zależności od rodzaju produktu końcowego i etapów wymaganych do jego osiągnięcia, wartości pH będą się różnić w całym przemyśle przetwórstwa mięsa. Konieczne jest utrzymanie niskiej wartości pH, niezależnie od produktu końcowego, w celu zapobiegania psuciu się bakterii i przestrzegania przepisów bezpieczeństwa żywności.

Produkty mięsne mogą stanowić szereg wyzwań dla osoby, która musi mierzyć pH. Oleje i ciała stałe z mięsa mogą pokrywać wrażliwą szklaną powierzchnię membrany i zanieczyszczać punkt odniesienia.
Miernik mierzy pH i temp. za pomocą specjalnej elektrody pH FC2323 z ostrzem przebijającym ze stali nierdzewnej, zaprojektowanej specjalnie do pomiaru pH w mięsie. Elektroda posiada otwarte złącze, które jest odporne na zatykanie, oraz plastikową obudowę z polifluorku winylidenu (PVDF).
FC2323 jest połączona z miernikiem HI98163 za pomocą szybkozłącznego, wodoodpornego złącza DIN, umożliwiającego bezpieczne, nie gwintowane mocowanie.

FC2023 FC2323 to elektroda pH z wbudowanym czujnikiem temp. Sonda z końcówką ze szkła niskotemperaturowego (LT), w obudowie z PVDF o jakości spożywczej ma wyjmowane, przebijające ostrze ze stali nierdzewnej.
FC2023 Końcówka ze szkła w kształcie stożka

Kształt stożkowaty końcówki umożliwia przenikanie do ciał stałych, półstałych i emulsji w celu bezpośredniego pomiaru pH w produktach spożywczych, w tym w mięsie, mleku, serze i jogurcie.
FC2023 Otwarte złącze

Konstrukcja otwartego złącza składa się ze stałego połączenia między próbką z żelu (viscolene) a wewnętrznym wzorcem Ag/AgCl. Powoduje, że jest on nieprzepuszczalny dla zanieczyszczeń, co skutkuje szybką reakcją i stabilnym odczytem.
FC2023 Obudowa z PVDF

Polichlorek winylu (PVDF) jest przeznaczony dla środków spożywczych i jest odporny na większość chemikaliów i rozpuszczalników, w tym na podchloryn sodu. PVDF ma wysoką odporność na ścieranie, wytrzymałość mechaniczną i odporność na promieniowanie ultrafioletowe i jądrowe, jest również odporne na wzrost grzybów.


HI98161 posiada funkcję CAL Check ™, informującą użytkownika o potencjalnych problemach podczas procesu kalibracji. Miernik porównuje poprzednie dane kalibracji z bieżącą kalibracją i wyświetla monit dla użytkownika gdy sonda wymaga czyszczenia, wymiany lub jeśli bufor pH jest zanieczyszczony. Ogólny stan sondy po kalibracji jest wyświetlany na ekranie jako procent od 0 do 100% z przyrostem 10%.

Miernik posiada ekran LCD z wysokim kontrastem i podświetleniem.
Intuicyjną obsługę mierników w różnych językach zapewniają klucze dedykowane i wirtualne.
Miernik HI98163 jest dostarczany w futerale, z buforami kalibracyjnymi niezbędnymi do wykonania pomiaru pH i temp.

HI 98163 HI 98163 HI 98163
Ekran konfiguracji
Na ekranie miernika można ustawić parametry, takie jak czas, data, jednostki temp. i język pomocy i przewodników
Kalibrowanie
Szczegółowe komunikaty dotyczące kalibracji pH podaje funkcja CAL Check™.

Funkcja GLP
Funkcja GLP dostępna bezpośrednio po naciśnięciu odpowiedniego klawisza. Dane kalibracyjne można przeglądać



Funkcje/cechy:

  • Wytrzymała i ergonomiczna konstrukcja miernika o IP67
  • Dostarczany z elektrodą pH/T FC2323 Foodcare
  • Ostrze ze stali nierdzewnej do łatwego wnikania do mięsa, złącze jest odporne na zatykanie z resztek mięsa, niskotemperaturowe szkło do pomiaru pH
  • Kalibracja pH w pięciu punktach z siedmioma stand. buforami i pięcioma niestandardowymi buforami
  • Funkcja CAL Check ostrzega użytkownika o potencjalnych problemach przy kalibracji, wyświetla ogólny stan elektrody pH po kalibracji
  • Funkcja Log-on-demand - rejestracja danych pomiarowych za naciśnięciem jednego przycisku
  • Funkcja AutoHold - zatrzymanie ostatniego wyniku pomiaru
  • Funkcje GLP - przechowywanie danych zawierających datę, czas, bufory kalibracji pH, przesunięcie i nachylenie, oraz danych zalogowania
  • Limit czasu kalibracji - informacja dla użytkownika o zbliżaniu się czasu wygaśnięcia kalibracji
  • Wybór języków
  • Żywotność baterii (200 godz.) - poziom wyświetlany na ekranie
  • Funkcja kluczy wirtualnych ułatwiająca obsługę menu
  • Pomoc kontekstowa po naciśnięciu przycisku
  • Łączność z komputerem za pośrednictwem micro USB i oprogramowania HI92000



Dane techniczne:

pH Zakres: -2,0 ÷ 20,0;
-2,00 ÷ 20,00;
-2,000 ÷ 20,000 pH
Rozdzielczość: 0.1 pH; 0.01 pH; 0.001 pH
Dokładność: ±0.1; ±0.002 pH
Kalibracja: do 5 punktów z 7 standardowymi buforami kalibracyjnymi (1.68, 4.01, 6.86, 7.01, 9.18, 10.01, 12.45) + pięć niestandardowych buforów
mV Zakres: ±2000 mV
Rozdzielczość: 0,1 mV
Dokładność: ±0,2 mV
Temperatura Zakres: -20,0 ÷ +120,0°C
Rozdzielczość: 0,1°C
Dokładność: ±0,4°C (wyłączając błąd sondy)
Kompensacja temperatury: automatyczna lub ręczna (-20,0 ÷ 120,0°C)
Spadek pH: od 80 do 110%
Sonda: FC2323 Foodcare, obudowa PVDF, elektroda pH z wewnętrznym czujnikiem temperatury, szybkozłącze DIN, kabel 1 m
Oporność wejściowa: 1012 Ohm
Rejestrowanie: na żądanie 200 wyników
po 100 na pH i mV
Podłączenie do PC: port USB optycznie izolowany (z programem HI 92000)
Zasilanie: 4 x 1.5 V AA akumulatorki
Żywotność baterii: ok. 200 godz. pracy bez podświetlenia
(z podświetleniem ok. 50 godz.)
Auto-off: do wyboru: 5, 10, 30, 60 min.
Stopień ochrony obudowy: IP 67
Temperatura pracy: 0 ÷ 50°C
Wymiary: 185 x 93 x 35.2 mm
Waga: 400 g
Producent: HANNA Instruments
Kraj pochodzenia: USA
Gwarancja: 24 miesiące



Cena zawiera:

  • Miernik HI 98163
  • Elektroda pH FC2323 w obudowie z PVDF
  • Roztwór kalibracyjny pH 4.01 (230 ml) - HI7004M
  • Roztwór kalibracyjny pH 7.01 (230 ml) - HI7007M
  • Roztwór myjący do elektrod (2 saszetki x 20 ml) - HI700630
  • Zlewki 100 ml, 2 szt
  • Kabel micro USB - HI920015
  • Program do transferu danych do PC, kompatybilny do Windows - HI92000
  • Baterie 1,5 V AA (4 szt.)
  • Walizka transportowa - HI720161
  • Certyfikat jakości miernika
  • Instrukcja obsługi z przewodnikiem do szybkiego startu



Zobacz także:

» Pomiary pH w cieczach - poradnik

HI98163
Płyn do konserwacji elektrod HI 700630
Dostępny
Akcesoria

Płyn do konserwacji elektrod pH

Hanna Instruments
HI700630P
170,00 zł
Płyn do mycia / dezynfekcji elektrod z tłuszczu, 25 saszetek po 20 ml.
Sonda do pomiaru pH mięsa FC2323
Dostępny
Akcesoria

Sonda do pomiaru pH mięsa FC2323

Hanna Instruments
FC2323
1 193,00 zł
Sonda ze szklanym czujnikiem, wypełniona żelem, do pomiaru pH i temperatury, wbudowany czujnik temperatury, opcjonalne ostrza (FC098 - 20 mm i FC099 -35 mm) ułatwiające przenikanie mięsa nawet w zmrożonych próbkach. Przeznaczona do pomiarów pH mięsa.
Ostrze 20 mm do sond pH mięsa FC098
Dostępny
Akcesoria

Ostrze 20 mm do sond pH mięsa FC098

Hanna Instruments
FC098
832,00 zł
Ostrze (20 mm) ze stali nierdzewnej przeznaczone do przekłuwania mięsa za pomocą elektrody pH, ułatwia przenikanie mięsa nawet w zmrożonych próbkach.
Dostępny
Akcesoria

Ostrze 35 mm do sond pH mięsa FC099

Hanna Instruments
FC099
806,00 zł
Ostrze (35 mm), stal nierdzewna, przeznaczone do nakłuwania mięsa za pomocą elektrody pH, ułatwia badanie mięsa nawet w zmrożonych próbkach.
Brak opinii
Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania

  Strona używa plików cookies.