Miernik pH i temperatury do jogurtu, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Miernik pH i temperatury do jogurtu, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Elektroda pH FC2133 Foodcare do pomiaru pH jogurtu
Miernik pH i temperatury do jogurtu, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Miernik pH i temperatury do jogurtu, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Elektroda pH FC2133 Foodcare do pomiaru pH jogurtu

Miernik pH do jogurtu Hanna HI 98164

HI98164
"unavailable" ""
3 154,00 zł netto
3 879,42 zł brutto

Profesjonalny, przenośny miernik do pomiaru pH i temperatury w jogurcie, wodoodporna obudowa o IP67, pomiar za pomocą elektrody pH FC2133.

HI98164 to przenośny, wodoszczelny miernik (IP67) do pomiaru pH i temperatury jogurtu, za pomocą specjalistycznej elektrody pH FC2133.

HI98164 jest dostarczany w trwałym, sztywnym futerale, który bezpiecznie utrzymuje mierniki, sondy i bufory kalibracyjne.

Monitorowanie pH ma kluczowe znaczenie w produkcji jogurtu o wysokiej jakości. Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka z żywymi kulturami bakterii. Po dodaniu żywej kultury, mieszaninę mleka i bakterii inkubuje się, umożliwiając fermentację laktozy do kwasu mlekowego. Wartość pH mieszaniny spada i staje się bardziej kwaśna z powodu wytwarzania kwasu mlekowego; to zmniejszenie pH powoduje koagulację i wytrącenie białka kazeiny w mleku.

Producenci jogurtów zaprzestają inkubacji po osiągnięciu określonego poziomu pH. Większość producentów ma pożądany punkt między pH 4,0 a 4,6, w którym fermentację zatrzymuje się poprzez szybkie chłodzenie. W tym zakresie pH istnieje idealna ilość kwasu mlekowego obecnego w jogurcie, nadająca mu charakterystyczną cierpkość, pomagająca w zagęszczaniu i działająca jako środek konserwujący przeciw niepożądanym szczepom bakterii.

Odchylenie od ustalonej wartości pH może prowadzić do skrócenia okresu przydatności do spożycia jogurtu lub powstania produktu zbyt gorzkiego lub cierpkiego. Synereza może również wystąpić, jeśli fermentacja zostanie zatrzymana zbyt wcześnie lub zbyt późno, co spowoduje jogurt, który jest odpowiednio zbyt zasadowy lub zbyt kwaśny.

HI 98164 Elektroda FC2133 dostarczana z miernikiem HI98164 jest zaprojektowany specjalnie do pomiaru pH w jogurcie.
FC2133 łączy się z miernikiem za pomocą wodoodpornego złącza DIN.
HI 89164 Szklana obudowa

Szklana obudowa FC2133 jest odporna chemicznie i szybko osiąga równowagę termiczną, pozwalając na szybszą, bardziej stabilną reakcję podczas pomiarów pH w próbkach w temperaturze różnej od otoczenia.
HI 89164 Stożkowa końcówka ze szkła

Stożkowy kształt końcówki pozwala na penetrację ciał stałych, półstałych i emulsji, do bezpośredniego pomiaru pH w próbkach takich jak jogurt

HI 89164 Otwarte złącze

Konstrukcja otwartego złącza składa się ze stałego połączenia żelowego (viscolene) między próbką a wewnętrznym wzorcem odniesienia Ag/AgCl. Połączenie także nie dopuszcza do zatykania elektrody, co skutkuje szybką reakcją i stabilnym odczytem.
HI 89164 Wbudowany czujnik temperatury

Błędy w kalibracji i pomiarze są eliminowane dzięki automatycznej kompensacji temperatury zapewnianej przez zintegrowany czujnik temperatury.

Miernik posiada ekran LCD z wysokim kontrastem. Jest on czytelny na zewnątrz w jasnym świetle słonecznym, a także w słabo oświetlonych miejscach z podświetleniem.
Intuicyjną obsługę mierników w różnych językach zapewniają kombinacje kluczy dedykowanych i wirtualnych.

HI 89164 Funkcja CAL Check™

Funkcja zachowuje historię wcześniejszych kalibracji i monitoruje elektrodę pH oraz bufory podczas kolejnych kalibracji pod kątem wszelkich zniekształceń spowodowanych zabrudzeniem lub uszkodzeniem elektrody lub zanieczyszczonymi buforami pH.
Auto Hold

Wciśnięcie klawisza wirtualnego "AutoHold" w trybie pomiaru spowoduje zatrzymanie się miernika i automatyczne zapisanie stabilnego odczytu. Można włączyć ostrzeżenie "poza zakresem kalibracji", gdy odczyt nie znajduje się w zakresie skalibrowanych wartości pH.

HI 89164 Szybkie złącze sondy

Miernik wyposażony jest w sondę pH/Temp do specjalnych zastosowań z szybkozłączem DIN, co sprawia, że ​​podłączanie i wyjmowanie sondy jest proste i łatwe.
HI 89164 Łączność z komputerem

Zarejestrowane dane mogą być przesyłane do komputerów PC z systemem Windows przy pomocy kabla mikro USB (HI920015) i oprogramowania HI92000.



Funkcje/cechy:

  • Wytrzymała, wodoodporna konstrukcja miernika o IP67
  • Elektroda pH/temp FC2133 Foodcare - końcówka w kształcie stożka, złącze odporne na zatykanie, szklany korpus jest łatwy do czyszczenia
  • Kalibracja pH w pięciu punktach z siedmioma standardowymi buforami i pięcioma niestandardowymi buforami
  • Funkcja CAL Check wyświetla ostrzeżenia o potencjalnych problemach przy kalibracji
  • Funkcja zapisu - rejestracja danych pomiarowych za naciśnięciem jednego przycisku
  • Funkcja AutoHold - wyświetlenie ostatniego pomiaru
  • Funkcja GLP - przechowywanie danych zawierających datę, czas, bufory kalibracji pH oraz dane o identyfikowalności
  • Czas kalibracji - informacja dla użytkownika o zbliżaniu się czasu wygaśnięcia kalibracji
  • Wybór różnych języków
  • Żywotność baterii (200 godz) - poziom naładowania baterii wyświetlany na ekranie
  • Klucze wirtualne ułatwiające obsługę menu
  • Pomoc kontekstowa po naciśnięciu przycisku



Dane techniczne:

pH Zakres: -2,0÷20,0;
-2,00÷20,00;
-2,000÷20,000 pH
Rozdzielczość: 0.1 pH; 0.01 pH; 0.001 pH
Dokładność: ±0.1; ±0.002 pH
Kalibracja: do 5 punktów z 7 stand. buforami (1.68, 4.01, 6.86, 7.01, 9.18, 10.01, 12.45) + pięć niestand. buforów
mV Zakres: ±2000 mV
Rozdzielczość: 0,1 mV
Dokładność: ±0,2 mV
Temperatura Zakres: -20,0÷120,0°C
Rozdzielczość: 0,1°C
Dokładność: ±0,4°C (wyłączając błąd sondy)
Kompensacja temperatury: automatyczna lub ręczna (-20,0÷120,0°C)
Spadek pH: od 80 do 110%
Sonda: FC2133 Foodcare, obudowa PVDF, elektroda pH z wewn. czujnikiem temp., szybkozłącze DIN, kabel 1 m
Oporność wejściowa: 1012 Ohm
Rejestrowanie: na żądanie 200 wyników
po 100 na pH i mV
Podłączenie do PC: port USB optycznie izolowany ( z programem HI 92000)
Zasilanie: 4 x 1.5 V AA akumulatorki
Żywotność baterii: ok. 200 godz. pracy bez podświetlenia
(z podświetleniem ok. 50 godz.)
Auto-off: do wyboru: 5, 10, 30, 60 min
Stopień ochrony obudowy: IP 67
Temperatura pracy: 0÷50°C
Wymiary: 185 x 93 x 35.2 mm
Waga: 400 g
Producent: HANNA Instruments
Kraj pochodzenia: USA
Gwarancja: 24 miesiące



Cena zawiera:

  • Miernik HI 98164
  • Elektroda pH FC2133
  • Roztwór kalibracyjny pH 4.01 (230 ml) - HI7004M
  • Roztwór kalibracyjny pH 7.01 (230 ml) - HI7007M
  • Roztwór myjący elektrody (2 saszetki x 20 ml) - HI700643
  • Zlewki 100 ml, 2 szt
  • Kabel micro USB - HI920015
  • Program kompatybilny do Windows - HI92000
  • Baterie 1,5 V AA (4 szt.)
  • Walizka transportowa - HI720161
  • Certyfikat jakości miernika
  • Instrukcja obsługi z przewodnikiem do szybkiego startu



Zobacz także:

» Pomiary pH w cieczach - poradnik

HI98164
Zestaw kalibracyjny do jogurtu HI 547-164
Dostępny
Akcesoria

Zestaw kalibracyjny do jogurtu HI 547-164

Hanna Instruments
HI547-164
Zestaw buforów kalibracyjnych do jogurtu, roztwory buforowe 4.01 pH i 7.01 flakony po 500 ml, roztwór do czyszczenia elektrody z resztek jogurtu flakon 500 ml, roztwór do przechowywania elektrod flakon 500 ml.
Sonda do pomiaru pH jogurtu FC2133
Dostępny
Akcesoria

Sonda do pomiaru pH jogurtu FC2133

Hanna Instruments
FC2133
1 060,00 zł
Wymienna, sonda ze szklanym czujnikiem, wypełniona żelem, do pomiaru pH i temperatury, wbudowany czujnik temperatury. Przeznaczona do pomiarów pH jogurtu.
Brak opinii
Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania

  Strona używa plików cookies.