Miernik pH do jogurtu Hanna HI 98164 to wodoszczelne urządzenie do pomiaru pH i temperatury jogurtu, za pomocą specjalistycznej elektrody pH FC2133.
HI 98164 jest dostarczany w trwałym, sztywnym futerale, który bezpiecznie utrzymuje mierniki, sondy i bufory kalibracyjne.
Monitorowanie pH ma kluczowe znaczenie w produkcji jogurtu o wysokiej jakości. Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka z żywymi kulturami bakterii. Po dodaniu żywej kultury, mieszaninę mleka i bakterii inkubuje się, umożliwiając fermentację laktozy do kwasu mlekowego. Wartość pH mieszaniny spada i staje się bardziej kwaśna z powodu wytwarzania kwasu mlekowego; to zmniejszenie pH powoduje koagulację i wytrącenie białka kazeiny w mleku.
Producenci jogurtów zaprzestają inkubacji po osiągnięciu określonego poziomu pH. Większość producentów ma pożądany punkt między pH 4,0 a 4,6, w którym fermentację zatrzymuje się poprzez szybkie chłodzenie. W tym zakresie pH istnieje idealna ilość kwasu mlekowego obecnego w jogurcie, nadająca mu charakterystyczną cierpkość, pomagająca w zagęszczaniu i działająca jako środek konserwujący przeciw niepożądanym szczepom bakterii.
Odchylenie od ustalonej wartości pH może prowadzić do skrócenia okresu przydatności do spożycia jogurtu lub powstania produktu zbyt gorzkiego lub cierpkiego. Synereza może również wystąpić, jeśli fermentacja zostanie zatrzymana zbyt wcześnie lub zbyt późno, co spowoduje jogurt, który jest odpowiednio zbyt zasadowy lub zbyt kwaśny.
Elektroda FC2133 dostarczana z miernikiem HI98164 jest zaprojektowany specjalnie do pomiaru pH w jogurcie. FC2133 łączy się z miernikiem za pomocą wodoodpornego złącza DIN. |
||
Szklana obudowa Szklana obudowa FC2133 jest odporna chemicznie i szybko osiąga równowagę termiczną, pozwalając na szybszą, bardziej stabilną reakcję podczas pomiarów pH w próbkach w temperaturze różnej od otoczenia. |
||
Stożkowa końcówka ze szkła Stożkowy kształt końcówki pozwala na penetrację ciał stałych, półstałych i emulsji, do bezpośredniego pomiaru pH w próbkach takich jak jogurt |
||
Otwarte złącze Konstrukcja otwartego złącza składa się ze stałego połączenia żelowego (viscolene) między próbką a wewnętrznym wzorcem odniesienia Ag/AgCl. Połączenie także nie dopuszcza do zatykania elektrody, co skutkuje szybką reakcją i stabilnym odczytem. |
||
Wbudowany czujnik temperatury Błędy w kalibracji i pomiarze są eliminowane dzięki automatycznej kompensacji temperatury zapewnianej przez zintegrowany czujnik temperatury. |
Miernik posiada ekran LCD z wysokim kontrastem. Jest on czytelny na zewnątrz w jasnym świetle słonecznym, a także w słabo oświetlonych miejscach z podświetleniem.
Intuicyjną obsługę mierników w różnych językach zapewniają kombinacje kluczy dedykowanych i wirtualnych.
Funkcja CAL Check™ Funkcja zachowuje historię wcześniejszych kalibracji i monitoruje elektrodę pH oraz bufory podczas kolejnych kalibracji pod kątem wszelkich zniekształceń spowodowanych zabrudzeniem lub uszkodzeniem elektrody lub zanieczyszczonymi buforami pH. |
|
Auto Hold Wciśnięcie klawisza wirtualnego "AutoHold" w trybie pomiaru spowoduje zatrzymanie się miernika i automatyczne zapisanie stabilnego odczytu. Można włączyć ostrzeżenie "poza zakresem kalibracji", gdy odczyt nie znajduje się w zakresie skalibrowanych wartości pH. |
|
Szybkie złącze sondy Miernik wyposażony jest w sondę pH/Temp do specjalnych zastosowań z szybkozłączem DIN, co sprawia, że ??podłączanie i wyjmowanie sondy jest proste i łatwe. |
|
Łączność z komputerem Zarejestrowane dane mogą być przesyłane do komputerów PC z systemem Windows za pomocą kabla mikro USB (HI920015) i oprogramowania HI92000. |
Funkcje/cechy:
- Wytrzymała, wodoodporna konstrukcja miernika o IP67
- Elektroda pH/temp FC2133 Foodcare - końcówka w kształcie stożka, złącze odporne na zatykanie, szklany korpus jest łatwy do czyszczenia
- Kalibracja pH w pięciu punktach z siedmioma standardowymi buforami i pięcioma niestandardowymi buforami
- Funkcja CAL Check wyświetla ostrzeżenia o potencjalnych problemach przy kalibracji
- Funkcja zapisu - rejestracja danych pomiarowych za naciśnięciem jednego przycisku
- Funkcja AutoHold - wyświetlenie ostatniego pomiaru
- Funkcja GLP - przechowywanie danych zawierających datę, czas, bufory kalibracji pH oraz dane o identyfikowalności
- Czas kalibracji - informacja dla użytkownika o zbliżaniu się czasu wygaśnięcia kalibracji
- Wybór różnych języków
- Żywotność baterii (200 h) - poziom naładowania baterii wyświetlany na ekranie
- Klucze wirtualne ułatwiające obsługę menu
- Pomoc kontekstowa po naciśnięciu przycisku
Dane techniczne:
pH | Zakres: | -2,0÷20,0; -2,00÷20,00; -2,000÷20,000 pH |
Rozdzielczość: | 0.1 pH; 0.01 pH; 0.001 pH | |
Dokładność: | ±0.1; ±0.002 pH | |
Kalibracja: | do 5 punktów z 7 stand. buforami (1.68, 4.01, 6.86, 7.01, 9.18, 10.01, 12.45) + pięć niestand. buforów | |
mV | Zakres: | ±2000 mV |
Rozdzielczość: | 0,1 mV | |
Dokładność: | ±0,2 mV | |
Temperatura | Zakres: | -20,0÷120,0°C |
Rozdzielczość: | 0,1°C | |
Dokładność: | ±0,4°C (wyłączając błąd sondy) | |
Kompensacja temperatury: | automatyczna lub ręczna (-20,0÷120,0°C) | |
Spadek pH: | od 80 do 110% | |
Sonda: | FC2133 Foodcare, obudowa PVDF, elektroda pH z wewn. czujnikiem temp., szybkozłącze DIN, kabel 1 m | |
Oporność wejściowa: | 1012 Ohm | |
Rejestrowanie: | na żądanie 200 wyników po 100 na pH i mV |
|
Podłączenie do PC: | port USB optycznie izolowany (z programem HI 92000) | |
Zasilanie: | 4 x 1.5 V AA akumulatorki | |
Żywotność baterii: | ok. 200 godz. pracy bez podświetlenia (z podświetleniem ok. 50 godz.) |
|
Auto-off: | do wyboru: 5, 10, 30, 60 min | |
Stopień ochrony obudowy: | IP 67 | |
Temperatura pracy: | 0÷50°C | |
Wymiary: | 185 x 93 x 35.2 mm | |
Waga: | 400 g | |
Producent: | HANNA Instruments | |
Kraj pochodzenia: | USA | |
Gwarancja: | 24 mies. |
Cena zawiera:
- Miernik HI 98164
- Elektroda pH FC2133
- Roztwór kalibracyjny pH 4.01 (230 ml) - HI7004M
- Roztwór kalibracyjny pH 7.01 (230 ml) - HI7007M
- Roztwór myjący elektrody (2 saszetki x 20 ml) - HI700643
- Zlewki 100 ml, 2 szt
- Kabel micro USB - HI920015
- Program kompatybilny do Windows - HI92000
- Baterie 1,5 V AA (4 szt.)
- Walizka transportowa - HI720161
- Certyfikat jakości miernika
- Instrukcja obsługi z przewodnikiem do szybkiego startu
Zobacz także:
» Pomiary pH w cieczach - poradnik
- Dokładność
- ±0,002 pH
- Zakres pomiarowy
- (-2,0 ÷ 20,0 pH)
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.