Cyfrowy, przenośny refraktometr HI96811 do zawartości cukru w winie, soku i moszczu

Refraktometr do cukru w winie serii Hanna HI 9681x

HI96811
Produkt na zamówienie
1 321,00 zł
Netto
1 624,83 zł Brutto

Seria przenośnych refraktometrów do pomiaru zawartości cukru w winie, sokach i moszczu. Refraktometr HI 96811 z zakresem pomiaru: 0 ÷ 50% Brix. Wytrzymałe, lekkie i wodoodporne mierniki do pomiarów w laboratorium lub w terenie.

Wersja
  • 0 ÷ 50% Brix
  • 0 ÷ 28° Baume
  • 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 25% V/V; potencjalny alkohol
  • 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 230°Oechsle; 0 ÷ 42°KMW
  • 4,9 ÷ 56,8% V/V; potencjalny alkohol; (10 ÷ 75% Brix - zakres ukryty)

 

Refraktometry cyfrowe Hanna z serii HI 9681x do pomiaru zawartości cukru w winie, soku i moszczu.


Hanna Instruments oferuje pięć refraktometrów do analizy wina, spełniających wymagania w przemyśle winiarskim. Refraktometry serii HI9681x to wytrzymałe, lekkie i wodoodporne mierniki do pomiarów w laboratorium lub w terenie.

  • HI 96811 - zakres: 0 ÷ 50% Brix
  • HI 96812 - zakres: 0 ÷ 28% Baume
  • HI 96813 - zakres: 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 25% V/V; potencjalny alkohol
  • HI 96814 - zakres: 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 230°Oechsle; 0 ÷ 42°KMW
  • HI 96816 - zakres: 4,9 ÷ 56,8% V/V; potencjalny alkohol; (10 ÷ 75% Brix - zakres ukryty)



Współczynnik załamania światła

Refraktometry wykorzystują pomiar współczynnika załamania światła do określenia parametrów istotnych dla przemysłu winiarskiego. Pomiar współczynnika jest prosty i szybki. Zapewnia winiarzowi standardową, akceptowaną metodę analizy zawartości cukru. Próbki są mierzone po kalibracji wykonanej przez użytkownika wodą dejonizowaną lub destylowaną. W ciągu kilku sek. przyrząd mierzy współczynnik załamania światła w moszczu. Cyfrowe refraktometry eliminują niepewność związaną z refraktometrami mechanicznymi i są idealne do szybkich, niezawodnych pomiarów.

Refraktometr do wina Opisy mierników

HI 96811, HI 96813 i HI 96814 zmienia współczynnik załamania światła w próbce w zależności od stężenia cukru w procentach wagowych % Brix (określane też jako °Brix).
Zastosowana konwersja bazuje na podręczniku metod ICUMSA (Międzynarodowa Komisja ds. Jednolitych Metod Analizy Cukru). Ponieważ większość cukru w soku z winogron to fruktoza i glukoza, a nie sacharoza, odczyt jest czasami określany jako "Pozorny Brix".

HI 96812 jest wyposażony w jednostki °Baumé.
Skala Baumé opiera się na gęstości i pierwotnie została zaprojektowana do pomiaru zawartości chlorku sodu w wodzie.
°Baumé jest używany w produkcji wina do pomiaru cukru w moszczu.
HI96812 konwertuje odczyt % Brix na °Baumé w oparciu o tabelę z "Oficjalnych metod analizy AOAC International, wydanie 18".
1 °Baumé wynosi w przybliżeniu 1,8% Brixa, a 1% Baumé odpowiada w przybliżeniu 1% alkoholu kiedy wino jest w pełni sfermentowane.

Oprócz skali % Brix, HI 96814 jest wyposażony w dwie inne skale stosowane w przemyśle winiarskim: °Oechsle i °KMW.
°Oechsle (°Oe) jest wykorzystywany głównie w niemieckim, szwajcarskim i luksemburskim przemyśle winiarskim do pomiaru zawartości cukru w moszczu. Skala °Oe jest oparta na ciężarze właściwym w 20°C (S.G. (20/20)) i są to pierwsze 3 cyfry po przecinku. Jeden °Oe jest równy ok. 0,2% Brixa.
°Oe = [(S.G. (20/20)) - 1] x 1000

°Klosterneuburger Mostwaage (°KMW) jest stosowany w Austrii do pomiaru zawartości cukru w moszczu. °KMW jest związane z °Oe przez równanie:
°Oe = °KMW x [(0,022 x °KMW) + 4,54]
1 °KMW odpowiada w przybliżeniu 1% Brix lub 5°Oe. °KMW jest również znany jako °Babo.

Potencjalny" lub "prawdopodobny" alkohol to oszacowanie jego zawartości (% obj./obj.) w gotowym winie opartym na konwersji cukru na alkohol. Ta konwersja zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj winogron, dojrzałość winogron, region uprawy i wydajność fermentacji drożdżowej oraz temperatura.

HI 96813 pozwala użytkownikowi dostosować miernik do swoich konkretnych potrzeb, ponieważ nie ma powszechnie stosowanego stałego współczynnika konwersji. Pierwsza konwersja jest oparta na wartości % Brix i regulowanym współczynniku konwersji od 0,50 do 0,70 (0,55 jest wartością wspólną).
Potencjalny alkohol (% v/v) = (0,50 do 0,70) x % Bri.

Wadą powyższego równania jest to, że nie bierze pod uwagę niefermentowalnych cukrów i ekstraktu. Dodano także drugie równanie, które bierze pod uwagę te czynniki i może dać dokładniejsze oszacowanie potencjalnej zawartości alkoholu w gotowym winie.
Ta konwersja nosi nazwę "C1" i używa następującego równania:
Potencjalny alkohol (% V/V) = 0,059 x [(2,66 x °Oe) - 30] (C1)

Potencjalna krzywa alkoholowa HI 96816 jest oparta na tablicach z rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2676/90 z 17 września 1990 r., Ustalającego Wspólnotowe metody analizy wina i międzynarodowej organizacji winorośli i wina (OIV).
Potencjalna krzywa alkoholowa opiera się na następującym równaniu:
Potencjalny alkohol (% v / v) = g / L cukru / 16.83




Funkcje/cechy:

  • Kalibracja jednopunktowa - przy pomocy wody destylow. lub dejonizowanej
  • Mały rozmiar próbki - 2 krople (100 µl)
  • Automatyczna kompensacja temper. (ATC)
  • Szybkie, dokładne wyniki - wyświetlane w ciągu 1,5 sekundy
  • Dwupoziomowy LCD - jednoczesny odczyt % Brix i temperaturę
  • Cela pomiar. ze stali nierdzewnej, łatwa do czyszczenia, odporna na korozję
  • Wskaźnik naładowania baterii - poziom na starcie i wskaźnik niskiego poziomu baterii
  • Funkcja Auto-Off - po 3 minutach nieużywania
  • IP65 - wodoodporna obudowa z tworzywa ABS, praca w warunkach laboratoryjnych i polowych



Dane techniczne:

Model: HI 96811 HI 96812 HI 96813
Zakres cukier: 0 ÷ 50% Brix 0 ÷ 28° Baume 0 ÷ 50% Brix;
0 ÷ 25% V/V potenc. alkoholu
Rozdzielczość cukier: 0.1% Brix 0.1° Baume 0.1% Brix;
0.1% V/V potenc. alkoholu
Dokładność cukier w 25°C: ±0.2% Brix ±0.1° Baume ±0.2% Brix;
±0.1% V/V potenc. alkoholu;
Model: HI 96814 HI 96816
Zakres cukier: 0 ÷ 50% Brix;
0 ÷ 230° Oechsle;
0 ÷ 42° KMW
4.9 ÷ 56.8% V/V potenc. alkoholu;
4,9 ÷ 56,8% V/V; potenc. alkohol;
(10 ÷ 75% Brix - zakres ukryty)
Rozdzielczość cukier: 0.1% Brix;
1° Oechsle;
0.1° KMW
0.1% V/V potenc. alkoholu
Dokładność cukier w 25°C: ±0.2% Brix;
±1°Oechsle;
±0.2° KMW
±0.2% V/V potenc. alkoholu
Pozostałe parametry wspólne dla wszystkich przyrządów
Zakres temperatury: 0.0 do 80.0°C
Rozdzielczość temperatury: 0.1°C
Dokładność temp. w 25°C: ±0.3°C
Kompensacja temperatury: automatyczna od 10 do 40°C
Czas reakcji: ok. 1.5 sekundy
Min. próbka: 2 krople (100 µl)
Źródło światła: żółta dioda LED
Cela pomiarowa: ze stali nierdzewnej, pryzmat ze szkła krzemowego
Auto-Off: po 3 min. nieużytkowania
Stopień ochrony: IP 65
Baterie: 1 bateria 9 V
Żywotność baterii: ok. 5000 pomiarów
Wymiary: 192 x 104 x 69 mm
Waga: 420 g
Producent: HANNA Instruments
Kraj pochodzenia: USA
Gwarancja: 24 mies.



Cena zawiera:

  • refraktometr HI 9681x
  • komplet baterii
  • instrukcję użytkowania



Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.

Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.

Brak opini

Film:

Zgoda na pliki cookie