Refraktometr do cukru w winie serii Hanna HI 9681x
Seria przenośnych refraktometrów do pomiaru zawartości cukru w winie, sokach i moszczu. Refraktometr HI 96811 z zakresem pomiaru: 0 ÷ 50% Brix. Wytrzymałe, lekkie i wodoodporne mierniki do pomiarów w laboratorium lub w terenie.
Refraktometry cyfrowe Hanna z serii HI 9681x do pomiaru zawartości cukru w winie, soku i moszczu.
Hanna Instruments oferuje pięć refraktometrów do analizy wina, spełniających wymagania w przemyśle winiarskim. Refraktometry serii HI9681x to wytrzymałe, lekkie i wodoodporne mierniki do pomiarów w laboratorium lub w terenie.
- HI 96811 - zakres: 0 ÷ 50% Brix
- HI 96812 - zakres: 0 ÷ 28% Baume
- HI 96813 - zakres: 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 25% V/V; potencjalny alkohol
- HI 96814 - zakres: 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 230°Oechsle; 0 ÷ 42°KMW
- HI 96816 - zakres: 4,9 ÷ 56,8% V/V; potencjalny alkohol; (10 ÷ 75% Brix - zakres ukryty)
Współczynnik załamania światła
Refraktometry wykorzystują pomiar współczynnika załamania światła do określenia parametrów istotnych dla przemysłu winiarskiego. Pomiar współczynnika jest prosty i szybki. Zapewnia winiarzowi standardową, akceptowaną metodę analizy zawartości cukru. Próbki są mierzone po kalibracji wykonanej przez użytkownika wodą dejonizowaną lub destylowaną. W ciągu kilku sek. przyrząd mierzy współczynnik załamania światła w moszczu. Cyfrowe refraktometry eliminują niepewność związaną z refraktometrami mechanicznymi i są idealne do szybkich, niezawodnych pomiarów.
Opisy mierników HI 96811, HI 96813 i HI 96814 zmienia współczynnik załamania światła w próbce w zależności od stężenia cukru w procentach wagowych % Brix (określane też jako °Brix). Zastosowana konwersja bazuje na podręczniku metod ICUMSA (Międzynarodowa Komisja ds. Jednolitych Metod Analizy Cukru). Ponieważ większość cukru w soku z winogron to fruktoza i glukoza, a nie sacharoza, odczyt jest czasami określany jako "Pozorny Brix". HI 96812 jest wyposażony w jednostki °Baumé. Oprócz skali % Brix, HI 96814 jest wyposażony w dwie inne skale stosowane w przemyśle winiarskim: °Oechsle i °KMW. °Klosterneuburger Mostwaage (°KMW) jest stosowany w Austrii do pomiaru zawartości cukru w moszczu. °KMW jest związane z °Oe przez równanie: |
Potencjalny" lub "prawdopodobny" alkohol to oszacowanie jego zawartości (% obj./obj.) w gotowym winie opartym na konwersji cukru na alkohol. Ta konwersja zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj winogron, dojrzałość winogron, region uprawy i wydajność fermentacji drożdżowej oraz temperatura.
HI 96813 pozwala użytkownikowi dostosować miernik do swoich konkretnych potrzeb, ponieważ nie ma powszechnie stosowanego stałego współczynnika konwersji. Pierwsza konwersja jest oparta na wartości % Brix i regulowanym współczynniku konwersji od 0,50 do 0,70 (0,55 jest wartością wspólną).
Potencjalny alkohol (% v/v) = (0,50 do 0,70) x % Bri.
Wadą powyższego równania jest to, że nie bierze pod uwagę niefermentowalnych cukrów i ekstraktu. Dodano także drugie równanie, które bierze pod uwagę te czynniki i może dać dokładniejsze oszacowanie potencjalnej zawartości alkoholu w gotowym winie.
Ta konwersja nosi nazwę "C1" i używa następującego równania:
Potencjalny alkohol (% V/V) = 0,059 x [(2,66 x °Oe) - 30] (C1)
Potencjalna krzywa alkoholowa HI 96816 jest oparta na tablicach z rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2676/90 z 17 września 1990 r., Ustalającego Wspólnotowe metody analizy wina i międzynarodowej organizacji winorośli i wina (OIV).
Potencjalna krzywa alkoholowa opiera się na następującym równaniu:
Potencjalny alkohol (% v / v) = g / L cukru / 16.83
Funkcje/cechy:
- Kalibracja jednopunktowa - przy pomocy wody destylow. lub dejonizowanej
- Mały rozmiar próbki - 2 krople (100 µl)
- Automatyczna kompensacja temper. (ATC)
- Szybkie, dokładne wyniki - wyświetlane w ciągu 1,5 sekundy
- Dwupoziomowy LCD - jednoczesny odczyt % Brix i temperaturę
- Cela pomiar. ze stali nierdzewnej, łatwa do czyszczenia, odporna na korozję
- Wskaźnik naładowania baterii - poziom na starcie i wskaźnik niskiego poziomu baterii
- Funkcja Auto-Off - po 3 minutach nieużywania
- IP65 - wodoodporna obudowa z tworzywa ABS, praca w warunkach laboratoryjnych i polowych
Dane techniczne:
Model: | HI 96811 | HI 96812 | HI 96813 |
Zakres cukier: | 0 ÷ 50% Brix | 0 ÷ 28° Baume | 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 25% V/V potenc. alkoholu |
Rozdzielczość cukier: | 0.1% Brix | 0.1° Baume | 0.1% Brix; 0.1% V/V potenc. alkoholu |
Dokładność cukier w 25°C: | ±0.2% Brix | ±0.1° Baume | ±0.2% Brix; ±0.1% V/V potenc. alkoholu; |
Model: | HI 96814 | HI 96816 | |
Zakres cukier: | 0 ÷ 50% Brix; 0 ÷ 230° Oechsle; 0 ÷ 42° KMW |
4.9 ÷ 56.8% V/V potenc. alkoholu; 4,9 ÷ 56,8% V/V; potenc. alkohol; (10 ÷ 75% Brix - zakres ukryty) |
|
Rozdzielczość cukier: | 0.1% Brix; 1° Oechsle; 0.1° KMW |
0.1% V/V potenc. alkoholu | |
Dokładność cukier w 25°C: | ±0.2% Brix; ±1°Oechsle; ±0.2° KMW |
±0.2% V/V potenc. alkoholu | |
Pozostałe parametry wspólne dla wszystkich przyrządów | |||
Zakres temperatury: | 0.0 do 80.0°C | ||
Rozdzielczość temperatury: | 0.1°C | ||
Dokładność temp. w 25°C: | ±0.3°C | ||
Kompensacja temperatury: | automatyczna od 10 do 40°C | ||
Czas reakcji: | ok. 1.5 sekundy | ||
Min. próbka: | 2 krople (100 µl) | ||
Źródło światła: | żółta dioda LED | ||
Cela pomiarowa: | ze stali nierdzewnej, pryzmat ze szkła krzemowego | ||
Auto-Off: | po 3 min. nieużytkowania | ||
Stopień ochrony: | IP 65 | ||
Baterie: | 1 bateria 9 V | ||
Żywotność baterii: | ok. 5000 pomiarów | ||
Wymiary: | 192 x 104 x 69 mm | ||
Waga: | 420 g | ||
Producent: | HANNA Instruments | ||
Kraj pochodzenia: | USA | ||
Gwarancja: | 24 mies. |
Cena zawiera:
- refraktometr HI 9681x
- komplet baterii
- instrukcję użytkowania
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.