Miernik pH i temperatury do sera, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Miernik pH i temperatury do sera, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Miernik pH i temperatury do sera, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Elektroda pH FC2423 Foodcare do pomiaru pH sera
Walizka transportowa do HI98165
Miernik pH i temperatury do sera, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Miernik pH i temperatury do sera, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Miernik pH i temperatury do sera, w wodoszczelnej obudowie o IP67
Elektroda pH FC2423 Foodcare do pomiaru pH sera
Walizka transportowa do HI98165

Miernik pH do sera Hanna HI 98165

HI98165
Produkt na zamówienie
3 795,00 zł
Netto
4 667,85 zł Brutto

Przenośny, profesjonalny miernik do pomiaru pH i temperatury w serze, wodoodporna obudowa o IP67, pomiar przy pomocy elektrody pH FC2423.

 

pH-metr (miernik pH) spożywczy do sera Hanna HI 98165 do pomiaru pH i temperatury sera, za pomocą specjalistycznej elektrody pH FC2423. Jest wyposażony w szybko złącze do sondy i złącze USB do przesyłania danych do komputera.

HI 98165 spełnia normy IP67, dostarczany jest w walizce transportowej wraz z sondą i buforami kalibracyjnymi.

pH jest niezbędnym pomiarem w całym procesie produkcji sera. Od początkowych pomiarów wprowadzanego mleka do końcowych pomiarów dojrzałego sera, pH jest najważniejszym parametrem dla jakości sera i kontroli bezpieczeństwa. Zakwaszanie mleka rozpoczyna się od dodania kultury bakteryjnej i podpuszczki. Bakterie zużywają laktozę i wytwarzają kwas mlekowy jako produkt uboczny fermentacji. Wytworzony kwas mlekowy spowoduje obniżenie pH mleka. Gdy mleko osiągnie określone pH, dodaje się podpuszczkę. Enzymy w podpuszczce pomagają przyspieszyć ścinanie i stworzyć bardziej stabilną substancję. Dla producentów serów, którzy rozcieńczają  podpuszczkę, ważne jest również pH rozcieńczającej wody; woda o pH zbliżonym do 7 może dezaktywować podpuszczkę, powodując problemy z koagulacją.

Po skróceniu krzepnięcia, wymieszaniu i ugotowaniu, ciekłą serwatkę należy odsączyć. Wartość pH serwatki podczas odsączania wpływa bezpośrednio na skład i konsystencję końcowego produktu serowego. Serwatka, która ma stosunkowo wysokie pH, przyczynia się do wyższych poziomów wapnia i fosforanów i powoduje silniejsze krzepnięcie. Typowe wartości pH podczas odsączania mogą się różnić w zależności od rodzaju sera; na przykład ser szwajcarski jest odsączany między pH 6,3 a 6,5, a ser Cheddar jest odsączany w zakresie pH 6,0 i 6,2. Podczas solenia ser wchłania sól z roztworu solanki i traci nadmiar wilgoci. pH roztworu solanki powinno być zbliżone do pH sera, zapewniając równowagę jonów, takich jak wapń i wodór. Jeśli podczas solenia występuje brak równowagi, produkt końcowy może mieć wady skórki, przebarwienia, osłabioną teksturę i krótszy okres trwałości.

HI 98165 Wyspecjalizowana elektroda FC2423 oferuje wiele funkcji, które poprawiają testowanie pH dla producentów serów.
HI 98165 Korpus ze stali nierdzewnej

Obudowa ze stali nierdzewnej AISI 316 zapewnia wytrzymałość niezbędną w zakładzie produkcyjnym

Elektrolit Viscolene

Elektrolit Viscolene zapewnia połączenie twardego żelu pomiędzy elektrodą wewnętrzną i mierzoną próbką. Elektrolit nie zawiera srebra i nie wymaga konserwacji.
HI 98165 Szklana końcówka

Stożkowy kształt końcówki umożliwia przenikanie do ciał stałych, półstałych i emulsji do bezpośredniego pomiaru pH w próbkach takich jak ser.

Szkło o niskiej temperaturze

Elektroda FC2423 wykorzystuje do czujników szkło o niskiej temperaturze (LT). Końcówka szklana LT ma mniejszy opór. FC2423 nadaje się do użytku z próbkami, które mierzą temperaturę od 0 do 50°C.
HI 98165 Wbudowany czujnik temperatury

Błędy w kalibracji i przy pomiarze są eliminowane dzięki automatycznej kompensacji temperatury.

Miernik HI98165 jest wyposażony w unikalną funkcję CAL Check™, która ostrzega użytkownika o potencjalnych problemach podczas procesu kalibracji. Po kalibracji ogólny stan sondy wyświetlany jest na ekranie jako procent od 0 do 100% z przyrostem 10%.

Miernik ma ekran LCD z wysokim kontrastem i podświetleniem, czytelny w świetle słonecznym, a także w słabo oświetlonych miejscach.




Zobacz także:

» Pomiary pH w cieczach - poradnik



Funkcje/cechy:

  • Wytrzymała, wodoodporna konstrukcja miernika o IP67
  • Elektroda pH/temp FC2133 Foodcare - końcówka w kształcie stożka ułatwia penetrację, złącze odporne na zatykanie, szklany korpus jest łatwy do czyszczenia, zintegrowany czujnik temperatury do pomiarów kompensowanych temperaturowo
  • Kalibracja pH w pięciu punktach z siedmioma standardowymi buforami i pięcioma niestandardowymi buforami
  • Funkcja CAL Check wyświetla ostrzeżenia o potencjalnych problemach przy kalibracji
  • Funkcja Zapis na żądanie - rejestracja za naciśnięciem jednego przycisku
  • Funkcja AutoHold - wyświetlenie ostatniego pomiaru
  • Funkcja GLP - przechowywanie danych zawierających datę, czas, bufory kalibracji pH oraz danych zapewniających identyfikowalność
  • Czas kalibracji - informacja dla użytkownika o zbliżaniu się czasu wygaśnięcia kalibracji
  • Żywotność baterii (200 godz.) - poziom naładowania baterii wyświetlany na ekranie
  • Klucze wirtualne ułatwiające obsługę menu
  • Pomoc kontekstowa po naciśnięciu przycisku
  • Łączność z PC za pośrednictwem micro USB i oprogramowania HI92000



Dane techniczne:

pH Zakres: -2,0÷20,0;
-2,00÷20,00;
-2,000÷20,000 pH
Rozdzielczość: 0.1 pH; 0.01 pH; 0.001 pH
Dokładność: ±0.1; ±0.002 pH
Kalibracja: do 5 punktów z 7 standardowymi buforami kalibracyjnymi (1.68, 4.01, 6.86, 7.01, 9.18, 10.01, 12.45) + pięć niestandardowych buforów
mV Zakres: ±2000 mV
Rozdzielczość: 0,1 mV
Dokładność: ±0,2 mV
Temperatura Zakres: -20,0÷+120,0°C
Rozdzielczość: 0,1°C
Dokładność: ±0,4°C (wyłączając błąd sondy)
Kompensacja temperatury: automatyczna lub ręczna (-20,0÷120,0°C)
Spadek pH: od 80 do 110%
Sonda: FC2423 Foodcare, obudowa stal nierdzewna, elektroda pH z wewnętrznym czujnikiem temperatury, szybko złącze DIN, kabel 1 m
Oporność wejściowa: 1012 Ohm
Rejestrowanie: na żądanie 200 wyników
po 100 na pH i mV
Podłączenie do PC: port USB optycznie izolowany (z programem HI 92000)
Zasilanie: 4 x 1.5 V AA akumulatorki
Żywotność baterii: ok. 200 godz. pracy bez podświetlenia
(z podświetleniem ok. 50 godz.)
Auto-off: do wyboru: 5, 10, 30, 60 min.
Stopień ochrony obudowy: IP 67
Temperatura pracy: 0÷50°C
Wymiary: 185 x 93 x 35.2 mm
Waga: 400 g
Producent: HANNA Instruments
Kraj pochodzenia: USA
Gwarancja: 24 miesiące



Cena zawiera:

  • Miernik HI 98165
  • Elektroda pH FC2423
  • Roztwór kalibracyjny pH 4.01 (230 ml) - HI7004M
  • Roztwór kalibracyjny pH 7.01 (230 ml) - HI7007M
  • Roztwór myjący elektrody (2 saszetki x 20 ml) - HI700642
  • Zlewki 100 ml, 2 szt
  • Kabel micro USB - HI920015
  • Program do transferu danych do PC, kompatybilny do Windows - HI92000
  • Baterie 1,5 V AA (4 szt)
  • Walizka transportowa - HI720165
  • Certyfikat jakości miernika
  • Instrukcja obsługi z przewodnikiem do szybkiego startu



Dokładność
±0,002 pH
Zakres pomiarowy
(-2,0 ÷ 20,0 pH)

Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.

Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.

Brak opini

Filmy:

  Strona używa plików cookies.