pH-metr (miernik pH) spożywczy do sera Hanna HI 98165 do pomiaru pH i temperatury sera, za pomocą specjalistycznej elektrody pH FC2423. Jest wyposażony w szybko złącze do sondy i złącze USB do przesyłania danych do komputera.
HI 98165 spełnia normy IP67, dostarczany jest w walizce transportowej wraz z sondą i buforami kalibracyjnymi.
pH jest niezbędnym pomiarem w całym procesie produkcji sera. Od początkowych pomiarów wprowadzanego mleka do końcowych pomiarów dojrzałego sera, pH jest najważniejszym parametrem dla jakości sera i kontroli bezpieczeństwa. Zakwaszanie mleka rozpoczyna się od dodania kultury bakteryjnej i podpuszczki. Bakterie zużywają laktozę i wytwarzają kwas mlekowy jako produkt uboczny fermentacji. Wytworzony kwas mlekowy spowoduje obniżenie pH mleka. Gdy mleko osiągnie określone pH, dodaje się podpuszczkę. Enzymy w podpuszczce pomagają przyspieszyć ścinanie i stworzyć bardziej stabilną substancję. Dla producentów serów, którzy rozcieńczają podpuszczkę, ważne jest również pH rozcieńczającej wody; woda o pH zbliżonym do 7 może dezaktywować podpuszczkę, powodując problemy z koagulacją.
Po skróceniu krzepnięcia, wymieszaniu i ugotowaniu, ciekłą serwatkę należy odsączyć. Wartość pH serwatki podczas odsączania wpływa bezpośrednio na skład i konsystencję końcowego produktu serowego. Serwatka, która ma stosunkowo wysokie pH, przyczynia się do wyższych poziomów wapnia i fosforanów i powoduje silniejsze krzepnięcie. Typowe wartości pH podczas odsączania mogą się różnić w zależności od rodzaju sera; na przykład ser szwajcarski jest odsączany między pH 6,3 a 6,5, a ser Cheddar jest odsączany w zakresie pH 6,0 i 6,2. Podczas solenia ser wchłania sól z roztworu solanki i traci nadmiar wilgoci. pH roztworu solanki powinno być zbliżone do pH sera, zapewniając równowagę jonów, takich jak wapń i wodór. Jeśli podczas solenia występuje brak równowagi, produkt końcowy może mieć wady skórki, przebarwienia, osłabioną teksturę i krótszy okres trwałości.
![]()  | 
Wyspecjalizowana elektroda FC2423 oferuje wiele funkcji, które poprawiają testowanie pH dla producentów serów. | |
![]()  | 
Korpus ze stali nierdzewnej  Obudowa ze stali nierdzewnej AISI 316 zapewnia wytrzymałość niezbędną w zakładzie produkcyjnym Elektrolit Viscolene Elektrolit Viscolene zapewnia połączenie twardego żelu pomiędzy elektrodą wewnętrzną i mierzoną próbką. Elektrolit nie zawiera srebra i nie wymaga konserwacji.  | 
|
![]()  | 
Szklana końcówka Stożkowy kształt końcówki umożliwia przenikanie do ciał stałych, półstałych i emulsji do bezpośredniego pomiaru pH w próbkach takich jak ser. Szkło o niskiej temperaturze Elektroda FC2423 wykorzystuje do czujników szkło o niskiej temperaturze (LT). Końcówka szklana LT ma mniejszy opór. FC2423 nadaje się do użytku z próbkami, które mierzą temperaturę od 0 do 50°C.  | 
|
![]()  | 
Wbudowany czujnik temperatury Błędy w kalibracji i przy pomiarze są eliminowane dzięki automatycznej kompensacji temperatury.  | 
|
Miernik HI98165 jest wyposażony w unikalną funkcję CAL Check™, która ostrzega użytkownika o potencjalnych problemach podczas procesu kalibracji. Po kalibracji ogólny stan sondy wyświetlany jest na ekranie jako procent od 0 do 100% z przyrostem 10%.
Miernik ma ekran LCD z wysokim kontrastem i podświetleniem, czytelny w świetle słonecznym, a także w słabo oświetlonych miejscach.
Zobacz także:
» Pomiary pH w cieczach - poradnik
Funkcje/cechy:
- Wytrzymała, wodoodporna konstrukcja miernika o IP67
 - Elektroda pH/temp FC2133 Foodcare - końcówka w kształcie stożka ułatwia penetrację, złącze odporne na zatykanie, szklany korpus jest łatwy do czyszczenia, zintegrowany czujnik temperatury do pomiarów kompensowanych temperaturowo
 - Kalibracja pH w pięciu punktach z siedmioma standardowymi buforami i pięcioma niestandardowymi buforami
 - Funkcja CAL Check wyświetla ostrzeżenia o potencjalnych problemach przy kalibracji
 - Funkcja Zapis na żądanie - rejestracja za naciśnięciem jednego przycisku
 - Funkcja AutoHold - wyświetlenie ostatniego pomiaru
 - Funkcja GLP - przechowywanie danych zawierających datę, czas, bufory kalibracji pH oraz danych zapewniających identyfikowalność
 - Czas kalibracji - informacja dla użytkownika o zbliżaniu się czasu wygaśnięcia kalibracji
 - Żywotność baterii (200 godz.) - poziom naładowania baterii wyświetlany na ekranie
 - Klucze wirtualne ułatwiające obsługę menu
 - Pomoc kontekstowa po naciśnięciu przycisku
 - Łączność z PC za pośrednictwem micro USB i oprogramowania HI92000
 
Dane techniczne:
| pH | Zakres: | -2,0÷20,0; -2,00÷20,00; -2,000÷20,000 pH  | 
| Rozdzielczość: | 0.1 pH; 0.01 pH; 0.001 pH | |
| Dokładność: | ±0.1; ±0.002 pH | |
| Kalibracja: | do 5 punktów z 7 standardowymi buforami kalibracyjnymi (1.68, 4.01, 6.86, 7.01, 9.18, 10.01, 12.45) + pięć niestandardowych buforów | |
| mV | Zakres: | ±2000 mV | 
| Rozdzielczość: | 0,1 mV | |
| Dokładność: | ±0,2 mV | |
| Temperatura | Zakres: | -20,0÷+120,0°C | 
| Rozdzielczość: | 0,1°C | |
| Dokładność: | ±0,4°C (wyłączając błąd sondy) | |
| Kompensacja temperatury: | automatyczna lub ręczna (-20,0÷120,0°C) | |
| Spadek pH: | od 80 do 110% | |
| Sonda: | FC2423 Foodcare, obudowa stal nierdzewna, elektroda pH z wewnętrznym czujnikiem temperatury, szybko złącze DIN, kabel 1 m | |
| Oporność wejściowa: | 1012 Ohm | |
| Rejestrowanie: | na żądanie 200 wyników po 100 na pH i mV  | 
|
| Podłączenie do PC: | port USB optycznie izolowany (z programem HI 92000) | |
| Zasilanie: | 4 x 1.5 V AA akumulatorki | |
| Żywotność baterii: | ok. 200 godz. pracy bez podświetlenia  (z podświetleniem ok. 50 godz.)  | 
|
| Auto-off: | do wyboru: 5, 10, 30, 60 min. | |
| Stopień ochrony obudowy: | IP 67 | |
| Temperatura pracy: | 0÷50°C | |
| Wymiary: | 185 x 93 x 35.2 mm | |
| Waga: | 400 g | |
| Producent: | HANNA Instruments | |
| Kraj pochodzenia: | USA | |
| Gwarancja: | 24 miesiące | |
Cena zawiera:
- Miernik HI 98165
 - Elektroda pH FC2423
 - Roztwór kalibracyjny pH 4.01 (230 ml) - HI7004M
 - Roztwór kalibracyjny pH 7.01 (230 ml) - HI7007M
 - Roztwór myjący elektrody (2 saszetki x 20 ml) - HI700642
 - Zlewki 100 ml, 2 szt
 - Kabel micro USB - HI920015
 - Program do transferu danych do PC, kompatybilny do Windows - HI92000
 - Baterie 1,5 V AA (4 szt)
 - Walizka transportowa - HI720165
 - Certyfikat jakości miernika
 - Instrukcja obsługi z przewodnikiem do szybkiego startu
 
- Dokładność
 - ±0,002 pH
 - Zakres pomiarowy
 - (-2,0 ÷ 20,0 pH)
 
Producent sprzętu analitycznego, w tym pH-metrów, mierników przewodności, konduktometrów, elektrod i roztworów buforowych, z wieloletnią tradycją.
Jedną z flagowych grup produktów firmy są urządzenia wieloparametrowe, mierzące jednocześnie kilka zmiennych, np. pH, temperaturę i przewodnictwo. Dodatkowo firma opracowała również szereg czujników i testerów w wersji przenośnej oraz kieszonkowej ze wzmocnieniem sygnału.
                        
                    
                    
                    
                    
                    
                
                
                
                
                
                                            


